Pavićević i društvo pomogli Acu Đukanoviću da zaradi trostruko

MANS je istraživao poslovne kombinacije brata bivšeg crnogorsko premijera sa opštinom Bar.
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2011. 08:42h

Podaci do kojih je došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ukazuju na sumnju da je gradonačelnik Bara Žarko Pavićević „zloupotrijebio službeni položaj tako što je iniciranjem izmjena planske dokumentacije, te drastičnim povećanjem spratnosti ucrtanih objekata, omogućio kompaniji Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera, da značajno poveća vrijednost zemljišta koje je prije više od četiri godine kupio od Opštine Bar.

Barska opština je, naime, 8. septembra 2006. godine na javnom nadmetanju prodala Đukanovićevoj kompaniji Monte nova DOO dvije građevinske parcele ukupne površine od 4.885 kvadrata za sumu od nešto više od dva miliona eura.

"Monte nova je tada bila u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića. Ugovore za dvije parcele između Opštine Bar i kompanije Monte nova su potpisale Anka Vojvodić, tadašnja predsjednica Opštine i Marija Delijević, izvršni direktor Monte nova. Tada važećim detaljnim urbanističkim planom (DUP) Topolica 1, na pomenutim parcelama su bila planirana dva stambeno-poslovna objekta i to jedan spratnosti prizemlje plus šest spratova plus potkrovlje (P+6+Pk), bruto građevinske površine (BGP) od 8.200m2, dok je na drugoj parceli bio predviđen objekat maksimalne spratnosti P+8+Pk, ukupne BGP od 13.900 m2. Plan koji je tada važio je bio usvojen u decembru 2005. godine. Lokacija je veoma atraktivna, jer se parcele nalaze uz samu kapiju Luke Bar, stotinak metara od njene upravne zgrade i toliko od barske marine", priča za „Vijesti“ Dejan Milovac, direktor programa za urbanizam i zamjenik direktora MANS-a.

Istog dana, 8. septembra, sklopljena su i dva ugovora o plaćanju komunalija ukupne vrijednosti nešto preko 2.5 milona eura. Ugovori o komunalijama su zaključeni na maksimalne građevinske površine koje su bile predviđene ovim planom, odnosno za ovu lokaciju, ukupnu bruto građevinsku površinu od 22.100 kvadrata.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: