Falila dva glasa SNP-a da parlament osigura kontrolu države nad EPCG

Za deklaraciju je glasalo njih 36, dok su protiv bili poslanici DPS-a, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca sa 37 glasova.
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.05.2011. 09:05h

Deklaracija o načinu i redosljedu valorizacije energetskog potencijala nije dobila većinsku parlamentarnu podršku, a falilo je svega dva glasa da bude usvojena, čime bi Skupština obavezala Vladu da čuva kontrolno državno vlasništvo u Elektroprivredi i Elektroprenosu (CGES).

Pokret za promjene je predložio deklaraciju prije sedam mjeseci, a uz opozicione partije podržao je i dio vlasti - SDP kada su opozicionari pristali na njihov zahtjev da se umjesto stopiranja tendera za Moraču dodatno ispita javni interes u tom projektu izgradnje hidroelektrana.

Za deklaraciju je juče glasalo njih 36, dok su protiv bili poslanici DPS-a, Bošnjačke stranke i Demokratske unije Albanaca sa 37 glasova.

Poslanici SNP-a Veselin Bakić i Dobrica Šljivančanin nijesu prisustvovali glasanju o energetskom predlogu, a na radnim mjestima nije bilo ni predstavnika albanskih stranaka - Demokratskog saveza i Force. Šljivančanin je bio juče u zgradi parlamenta kada je održana sjednica Odbora za turizam, a Mehmetu Bardhiju (DS) nije prvi put da ne bude u sali kada treba da se izjasni o energetskim pitanjima.

Iako je izjašnjavanje o deklaraciji, dopunjenoj amandmanima SDP-a i SNP-a, moglo da se odloži kada se uočilo da neće proći, njen predlagač – PzP to nije zahtijevao.

DPS-u je takođe falilo poslanika, ali je dobro sabrao da ne treba da traže odlaganje glasanja, jer je bilo jasno da i bez njih mogu odbaciti najvažniju inicijativu o zaštiti većinskog državnog kapitala u strateški važnim energetskim kompanijama.

Radulović: Krivci u SNP-u

Ko je kako i u čijem interesu kalkulisao, najbolje će osjetiti građani koji plaćaju rad njihovih predstavnika u crnogorskom parlamentu.

"Nijesam mogao ni da znam kako će se izjasniti predstavnici albanskih partija", kazao je Radulović.

Radulović kaže da žali što je propala dobra prilika za očuvanje energetskog sektora u Crnoj Gori.

"To je bila prilika da imamo većinu u parlamentu, ali opozicija, nažalost, nije bila kompletna. Nedostajala su dvojica poslanika iz SNP-a i trojica predstavnika albanskih nacionalnih partija" izjavio je Radulović, naglašavajući da mu nije prijatno što mora da proziva kolege iz SNP-a.

On je “Vijestima” na pitanje zašto PzP nije tražio odlaganje glasanja o deklaraciji, odgovorio da je mislio da to nije potrebno, pošto je mjesecima u skupštinskoj proceduri i svi su znali kada je najavljeno izjašnjavanje.

"Nijesam mogao ni da znam kako će se izjasniti predstavnici albanskih partija", kazao je Radulović.

Damjanović: Što PzP i SDP ne odložiše glasanje

"Deklaracija ne bi prošla ni da je prisustvovao, a znali su da klub SNP-a nije u punom sastavu", naglasio je Damjanović.

"U odnosu na pokušaj prebacivanja odgovornosti za rezultat glasanja, da informišem da sam predsjedniku parlamenta i predlagaču Raduloviću na vrijeme sugerisao da je kolega Bakić na službenom putu u Sloveniji.

Odgovoreno mi je da će, ukoliko bude potrebno, glasanje o predlogu deklaracije biti odloženo. Zašto je došlo do glasanja, najbolje znaju oni sa kojima sam razgovarao – izjavio je Damjanović “Vijestima”.

Na pitanje zašto Šljivančanin nije bio na plenumu, a istog dana je učestvovao u radu parlamentarnog odbora, Damjanović je odgovorio da ga je spriječila neodložna porodična obaveza.

"Deklaracija ne bi prošla ni da je prisustvovao, a znali su da klub SNP-a nije u punom sastavu", naglasio je Damjanović.

Radulović (PzP) je dodao da bi, u slučaju da su na plenumu bila još samo dva opozicionara, EPCG bila sačuvana.

Dogovor kuću “gradi”

Uslov SDP-a da podrži inicijativu Pokreta bio je i da opoziciono zagovaranje većinskog državnog vlasništva u EPCG podrazumijeva poštovanje ugovora sa italijanskom kompanijom A2A, što je postalo sastavni dio sada neusvojene deklaracije.

Parlament je usvojio predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2011, zdravstvenoj zaštiti bilja, geološkim istraživanjima, kao i izmjene zakona o upravnom sporu, buci u životnoj sredini i sprečavanju zloupotrebe droga.

Radulović naglašava da bi usvajanjem deklaracije signalizirali da se ugovor za EPCG ne smije mijenjati i obavezali Vladu da prioritetni projekti budu termo-blok u Pljevljima i hidroelektrane Kruševo i Komarnica.

"Ostalo je da predložimo referendum o važnim pitanjima iz energetskog sektora. Nije smetao amandman SDP-a da se dodatno ispita javni interes u gradnji elektrana na Morači, jer je naš predlog koncipiran tako da se u obrazloženju deklaracije jasno vidi da projekat nije isplativ za državu. To treba da prizna i SDP da bi u parlamentu zaustavili pogubni tender", objasnio je Radulović.

Parlament je juče usvojio predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2011, zdravstvenoj zaštiti bilja, geološkim istraživanjima, kao i izmjene zakona o upravnom sporu, buci u životnoj sredini i sprečavanju zloupotrebe droga.

Prihvaćen je prošlogodišnji izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i radu nadležne agencije, kao i 13 međunarodnih konvencija, sporazuma i protokola.

Bonus video: