Podvodni energetski kabl "izroniće" na Jazu

Italijanska Terna, koja će sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) graditi kabl, tražila je da izađe na Jaz ili kotorsku uvalu Trsteno.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 06:55h

Podvodni energetski kabl će "izroniti" na crnogorskom diijelu obale uz zapadnu ivicu Jaza, koja pripada kotorskoj opštini.

"Vijesti" saznaju da je to predviđeno nacrtom Detaljnog prostornog plana za podmorsku vezu sa Italijom i trasu dalekovoda od primorja do Pljevalja.

Iz Vlade su objavili da je nacrtom izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (SEA) pozitivno ocijenjen koridor predložen planom. To će se vidjeti na javnoj raspravi o nacrtima DPP-a i SEA, koja počinje danas i trajaće mjesec.

Projekat podrazumijeva i izgradnju gabaritne tarfo-stanice.

"Kabl izlazi na rt Jaz sa zapadne strane, ali neće zakačiti plažu Trsteno. Gledali smo da nacrt plana ne obuhvata zaštićena turistička područja", tvrde iz Vlade, a tek danas će objaviti nacrte plana i izvještaja o SEA.

Vlada još nije objavila ni ugovor o izgradnji kabla, iako je i Evropski parlament insistirao da bude javan.

Italijanska Terna, koja će sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES) graditi kabl, tražila je da izađe na Jaz ili kotorsku uvalu Trsteno.

U preliminarnoj analizi plana piše da Terni ne odgovaraju predloženi Platamuni pošto bi "ukopavanje kabla u stjenovito dno bilo teško i manje isplativo".

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: