SNP traži da Ranka Čarapić ispita ugovor Opštine Budva i Trejd junika

Državni tuzulac bi zbog zaštite državne imovine, od organizovanog kriminala, morao da spriječi knjiženje površina TQ Centra", saopštili su iz SNP-a.
0 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.05.2011. 11:49h

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije u Budvi (SNP) pozvao je Vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić da preduzme mjere protiv odgovornih osoba koje su potpisale ugovor između Opštine i kompanije Trejd junik o izgradnji poslovno stambenog objekta TQ Centar Plaza.

Kako je saopšteno iz SNP-a taj ugovor je potpisan bez saglasnosti Skupštine Opštine, a odbornici nijesu upoznati sa njegovim niti sadržajem tri aneksa ugovora.

"Državni tuzulac bi zbog zaštite državne imovine, od organizovanog kriminala, morao da spriječi knjiženje površina TQ Centra dok se ne provjeri legalnost izgradnje ovog centra. U slučaju da se ne provjere naši navodi jedan broj osoba bi došao do milionske materijalne dobiti na račun zloupotrebe državne imovine. Javnost nije zvanično upoznata kako se dijeli izgrađena površina izmedju Opštine i Trejd Junika, šta Opstina ulaže, kolika je vrijednost parcele na kojoj je sagrađen TQ Plaza, kolika je vrijednost komunalija sa kojima Opština učestvuje u izgradnji, kakva je sudbina garaže koju ju je Trejd Junik na osnovu ugovora trebao da sagradi za Opštinu" navodi se u saopštenju SNP-a.

Garaža ucrtana pa izbrisana

Oni navode da je garaža bila Detaljnim urbanističkim planom “Budva Centar” ucrtana pored zgrade Pošte, a izmjenama “ovog DUP-a koje su trenutno na javnoj raspravi ranije ucrtana garaža je izbrisana”.

Iz Opštine su u nekoliko navrata isticali da je cijeli posao sa “Trejd junikom čist, te da nije urađen na štetu grada”.

U pismu upućenom Čarapićkoj iz SNP-a navode da “odgovrne osobe ulažući državnu imovinu ”iza leđa” državnog tužioca i SO Budva, kao najvišeg organa lokalne samouprave i jedinog državnog organa koji bi trebao da štiti državnu imovinu, ostvaruju enormnu materijalnu ličnu korist, istovremeno se hvaleći kako su izgradnjom TQ Plaza, uvećali državnu imovinu”.

"Državni tužilac kojeg zakon obavezuje da štiti državnu imovinu, u slučaju da ne preduzme zakonom predviđene mjere, staje rame uz rame sa odgovornim u pomenutom poslu, što nikako ne bi smjeli, jer ih svi građani Crne Gore plaćaju da čuvaju državnu imovinu, a ne da ne činjenjem omogućavaju malom broju građana iz vrha vlasti da zarade 51, ili 101. million eura", zaključuje se u otvorenom pozivu vrhnovnoj tužiteljki.

Iz Opštine su u nekoliko navrata isticali da je cijeli posao sa “Trejd junikom čist, te da nije urađen na štetu grada”.

Bonus video: