Fond MIG: Komisija nema šta da traži od suda

"Komisija za hartije od vrijednosti nije stranka u postupku i ona nema bilo šta da traži od Privrednog suda", saopštio je “Vijestima” Dragan Radusinović
424 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Radusinović, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Radusinović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.05.2011. 08:24h

Privredni sud zatražio je od menadžmenta fonda zajedničkog ulaganja MIG da se u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) da se donese privremena mjera i ne dozvoli transformacija i preregistracija tog fonda u menadžment firmu.

"Komisija za hartije od vrijednosti nije stranka u postupku i ona nema bilo šta da traži od Privrednog suda", saopštio je “Vijestima” Dragan Radusinović, direktor društva KD Mont koje upravlja fondom MIG, na vijest da je regulator tražio da se sudski spriječi transformacija tog fonda u kompaniju.

Vanredna skupština akcionara fonda MIG krajem prošle sedmice donijela je odluku da se ta institucija, uprkos imperativnoj zabrani Komisije za hartije, transformiše u akcionarsko društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama.

"Komisija za hartije od vrijednosti nije stranka u postupku i ona nema bilo šta da traži od Privrednog suda", kazao je Radusinović.

Prethodno je KHOV tri puta zabranjivao transformaciju fonda MIG, ali su te odluke dva puta oborene pred Upravnim sudom, što je jednom odlukom potvrdio i Vrhovni sud Crne Gore.

Komisija za hartije od vrijednosti u četvrtak je posebnim dopisom o nezakonitoj transformaciji fonda MIG u srijedu obavijestila kancelariju vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić.

Udruženje privatnih investitora (UPI), koje okuplja akcionare fondova zajedničkog ulaganja u Crnoj Gori, podnijeli su, takođe, u četvrtak, zahtjev Komisiji kojim od nje traže da menadžment firmi KD Mont oduzme dozvolu za rad, da razriješi dužnosti članove Nadzornog odbora fonda, a menadžerima MIG-a zabrani raspolaganje imovinom i novčanim sredstvima fonda.

"Ako UPI smatra da je nešto bilo nezakonito, neka se obrati Privrednom sudu koji će utvrditi ko je bio u pravu", naveo je Radusinović.

"Ako UPI smatra da je nešto bilo nezakonito, neka se obrati Privrednom sudu koji će utvrditi ko je bio u pravu", naveo je Radusinović.

KHOV je prije dva dana donio rješenje kojim se od KD Mont, menadžment društva za upravljanje fondom MIG i Nadzornog odbora fonda traži otklanjanje nepravilnosti sa održane vanredne skupštine.

Transformacijom fonda, vlasnici MIG-a su željeli da se oslobode godišnje naknade od oko 70.000 eura koju su, do sada, Komisiji za hartije plaćali za nadzor i kontrolu, ali i plaćanja naknade društvu za upravljanje.

Vanrednu skupštinu MIG-a, na kojoj je donijeta sporna odluka, zakazao je Nikola Siništaj, predsjednik Nadzornog odbora, a na zahtjev manjinskog akcionara- slovenačke firme Alta Media DOO. Skupštini su prisustvovali predstavnici nešto više od 60 odsto akcija, a za transformaciju je glasalo oko 77 odsto prisutnih ili oko 47 odsto upisanih vlasnika akcija.

Bonus video: