Sindikat "Onogošta" i dalje protiv prodaje hotela, sjutra ročište

U hotelu je slaba posjećenost, ima samo nekoliko gostiju, a početkom maja počinju sa radom hotel "Nikšić" u Sutomoru i "Teuta" u Risnu i za njih imamo najavljene goste
64 pregleda 0 komentar(a)
onogost, Foto: Luka Zeković
onogost, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.04.2011. 13:09h

Na tender za prodaju hotela “Onogošt” u Nikšiću po cijeni od 4,9 miliona eura niko nije dostavio ponudu tako da će procedura biti ponovljena. U međuvremenu sjutra u podne će se u Privrednom sudu u Podgorici raspravljati o prigovoru Sindikata da se hotel ne proda.

“Nadamo se da će Privredni sud presuditi u našu korist. Sindikat i radnici su i dalje protiv prodaje hotela jer smatramo da je taj postupsak ishitren, posebno ako se ima u vidu da dugovi koji ove godine prispjevaju za naplatu su oko 106.000 eura. Većina duga je otplaćena, a ostala dugovanja stižu za naplatu do 2014. godine", kazala je "Vijestima" Zora Niković predsjednica Sindikata HTP "Onogošt“, preduzeća u čijem vlasništvu je istoimeni hotel.

Stečajni upravnik Dragan Smolović kazao je da za nikšićki hotel niko nije pokazao interesovanje i da Odbor direktora danas treba da donese odluku o raspisivanju drugog tendera saglasno planu reorganizacije.

"U hotelu je slaba posjećenost, ima samo nekoliko gostiju, a početkom maja počinju sa radom hotel "Nikšić" u Sutomoru i "Teuta" u Risnu i za njih imamo najavljene goste", kazao je Smolović "Vijestima".

HLT fond je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama HTP "Onogošt", a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja.

Fond je i prošle godine pokušao da proda hotel “Onogošt” ali su prodaju spriječili Sindikat i manjinski akcionari koji su uložili primjedbu Privrednom sudu, a isti je usvojio jer je, prema podnesenom planu, prodaja "Onogošta" bila planirana za ovu a ne za prošlu godinu.

Kada je uveden stečaj u HTP “Onogoštu” je bilo zaposleno 153 radnika. Nakon usvajanja plana lične uprave njih 61 je prodalo radno mjesto uz otpremnine od 5.600 eura, tri radnika su otišla na lični zahtjev, prodajom hotela “Trebjesa” otišlo je još osam radnika, tako da je broj zaposlenih u HTP “Onogošt” 82, dok ih u nikšićkom hotelu radi oko 40.

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa neto gubitkom od 866,5 hiljada eura, što je skoro tri puta manje nego na kraju 2009. Zato je prihod bio 1,37 miliona eura, ili 24 odsto manji nego godinu ranije.

Pripremaju socijalni program

Sindikat se zbog prodaje hotela “Onogošt” za pomoć obratio ministru turizma Predragu Sekuliću. U resornom ministarstvu juče je održan sastanak kome su prisustvovali i članovi uprave.

"Imali smo sastanak sa zamjenikom ministra turizma kome smo predočili naše viđenje situacije i ponovili da smatramo da hotel ne treba prodati. Predloženo nam je da uradimo socijalni program i kada oformimo grupu koja će uraditi program onda ćemo isti ponijeti kod ministra turizma u nadi da će biti prihvaćen. I dalje vjerujemo da za "Onogošt" ima nade i budućnosti i svi želimo da budemo dio te budućnosti“, kazala je Niković.

Biće ispravljene greške u obračunu plate

Pojedinim radnicima “Onogošta” su plate obračunate manje nego što ih sleduje i Smolović je kazao da će taj problem, koji je nastao zbog primjene novog sistema obračuna, već ovoga mjeseca biti ispravljen.

"Pošto je u januru stupio novi sistem obračuna bilo je određenih tehničkih problema bez ikakve namjere da iko bude oštećen i sve će biti ispravljeno ovoga mjeseca i biće isplaćena razlika onima kojima je isplaćeno manje. Desilo se da su pojedinim radnicima obračunate manje plate, a pojedinima veće", kazao je stečajni upravnik.

Bonus video: