Iako su akcize za gorivo niže, hljeb neće biti jeftiniji

Prije bih rekao da će nove akcize smanjiti mogućnost poskupljenja, a da li će doći do sniženja cijana to će zavisiti od tržišta...
0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
hljeb, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.04.2011. 07:43h

Hljeb u Crnoj Gori neće pojeftiniti iako je Vlada smanjila akcize na dizel gorivo, poručili su pekari, piše Dan.

Vlada je u četvrtak snizila akcizu za ekodizel što kompanije od interesa, među kojima i pekare, oslobađa 20 centi po litru.

“Prije bih rekao da će nove akcize smanjiti mogućnost poskupljenja, a da li će doći do sniženja cijana to će zavisiti od tržišta”, kazao je za Dan vlasnik i direktor pekare Jastreb, Goran Kalzeić.

Smanjenje akcize, kako je dodao, može jedino značiti da neće doći do povećanja cijene vekne bijelog hljeba, koji sada košta 70 centi.

Većina pekara je 1. aprila, zbog skupih inputa povećala cijenu 16 odsto na 70 centi, što su najavljivali od januara.

U pojedinim pekarama, međutim, cijena je odmah nakon povećanja, vraćena na 60 centi.

Ministar finansija, Milorad Katnić, kazao je nakon sjednice Vlade u četvrtak da se niže akcize uvode kako bi se ublažila inflatorna kretanja u Crnoj Gori i da se odnose na kompanije iz pekarske industrije, autoprevoznike bez taksista, prerađivačku industriju i građevinarstvo.

Taksi prevoznici, nezadovoljni takvom odlukom, najavili su da će tražiti od nadležnih organa da o0na bude izmijenjena.

Iz Saveza taksi udruženja ranije su napomenuli da su među najvećim potrošačima goriva i da se ubrajaju u javne prevoznike.

Gorivo, jedan od najznačajnijih inputa u pekarskoj industriji, trenutno je među najskupljim u regionu, a litar ekodizela košta 1,3 eura.

Bonus video: