Ostrvo Sveti Nikola u Budvi i ove godine na tenderu

Ostrvo je godinama bilo pusto, a krajem 2007. godine Đorđević je odlučio da ga za 24 miliona eura proda Stanku Subotiću
194 pregleda 0 komentar(a)
havaji, Foto: Vesko Belojević
havaji, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.04.2011. 17:09h

Plaže na ostrvu Sveti Nikola, popularnim Havajima, jedne od najljepših prirodnih kupališta na crnogorskoj obali i ove godine naći će se na tenderu, odlučilo je Javno preduzeće „Morsko dobro“.

Dio ostrva, njegov jugoistočni dio, koji je poslije više od deceniju kupoprodajnih transkacija završio u ruke kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića - Caneta, do prošle godine bio je neuređeni dio crnogorske obale.

Taj dio ostrva nekada je pripadao Beograđaninu Nenadu Đorđeviću, koji je u znak protesta prema lokalnoj, a i republičkoj upravi zato što mu nije dozvolila gradnju turističkog kompleksa, stavio “katanac” i zabranio dolazak svim gostima na njegovu zemlju.

Ostrvo je godinama bilo pusto, a krajem 2007. godine Đorđević je odlučio da za 24 miliona eura proda Subotiću svoju imovinu na Havajima.

Dvije marine i most od Starog grada do Havaje

Subotić je, takođe, imao velike planove, koje je osujetila ekonomska kriza. Trebalo je da bude realizovan jedan od najspektakularnijih projekata - izgradnja dvije marine, jedne uz zidine Starog grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete.

Tender je prošle godine, kao što će i sada biti slučaj, raspisan za zakup tri plaže ukupne dužine od 800 metara

Kako nije uspio da vrati kredit koji je uzeo od Prve banke, dio Havaja je prešao u vlasništvo te banke, koja ni iz tri pokušaja licitacije nije uspjela da proda kompleks od 7.000 kvadrata. Ipak, Subotić je uspio da vrati kredit, a time i imovinu na ostrvu.

Kako se ne bi ponovila slika svih prethodnih godina, kada je ostrvo zjapilo prazno, dok su budvanske plaže bile gotovo prebukirane, “Morsko dobro” je odlučilo da raspiše tender za zakup tri kupališta. Tender je prošle godine, kao što će i sada biti slučaj, raspisan za zakup tri plaže ukupne dužine od 800 metara.

Sedamdeset prirodnih kupališta na tenderu

Na lanjskom tenderu je pobijedila firma “San investment” iz Podgorice, jedna od kćerki firmi koje kontroliše Subotić.

Vlada je ove godine odredila da pravo zakupa nemaju vlasnici zemlje u zaleđu, odnosno da je ponuđena cijena glavni kriterijum za izbor zakupca.

Upravo ono na šta su ukazivali iz “Morskog dobra”, sada se obistinilo

Ukupno oko 70 prirodnih kupališta, koliko ih ima duž crnogorske obale, biće ponuđene na tenderu, koji bi do kraja ove sedmice, nakon što Vlada da zeleno svjetlo, trebalo da raspiše ”Morsko dobro”.

Ponudili astronomske cijene, pa se pokajali

Novi uslovi tendera, koje je odredila Vlada, shodno kojima 90 bodova odnosi cijena zakupa, a reference ponuđača 10 bodova, dovele su da pojedine plaže dostignu astronomske cijene zakupa, čak nekoliko puta veće od početnih koje su se našle na tenderu.

Kako “Vijesti” saznaju, mnogi od zakupaca, kako bi pridobili neku od plaža za ovu sezonu, ponudili su nerealne cijene zakupa, pa se sada obraćaju javnom preduzeću...

Iako je cilj bio da se inkasira što više novca, tender za zakup 127 uređenih i izgrađenih kupališta koji je raspisan sredinom prošlog mjeseca, a vrednovanje ponuda obavljeno prije desetak dana, pokazalo je i niz nedostataka.

Upravo ono na šta su ukazivali iz “Morskog dobra”, sada se obistinilo. Kako “Vijesti” saznaju, mnogi od zakupaca, kako bi pridobili neku od plaža za ovu sezonu, ponudili su nerealne cijene zakupa, pa se sada obraćaju javnom preduzeću...

Guvance pod katancem

Javno preduzeće „Morsko dobro“ neće ni ove godine, treće zaredom, dati u zakup plažu Guvance, ispod nezavršenog apartmanskog naselja „Astra Montenegro“ na rtu Zavala. Plaža Guvance već dvije godine je zatvorena zbog, kako je pojašnjeno, ugrožene bezbjednosti kupača oko gradilišta.

Guvance je do prije nekoliko godina, kada je u zaleđu ruski „Miraks“ kupio zemlju i time dobio na gazdovanje tu plažu

Ruski „Miraks“ sa svojim crnogorskim partnerom doživio je finansijski kolaps prije godinu i po, otkad je i gradilište na Zavali pusto. Dio šetališta, koje vodi do plaže Guvance, u čiju je izgradnju „Miraks“ uložio više od pola miliona eura, potpuno je ruinirano.

Guvance je do prije nekoliko godina, kada je u zaleđu ruski „Miraks“ kupio zemlju i time dobio na gazdovanje tu plažu, bilo kupalište koje je imalo specijalni tretman - jedino se ulaz za njega i Mogren plaćao.

Bonus video: