Dolar na istorijskom minimumu u odnosu na švajcarski franak

Indeks vodećih indikatora privrede SAD takozvanoih Conference board nastavio je rast deveti mjesec za redom, signalizirajući da bi dalju ekspanziju mogle ugroziti rastuće cijene nafte
182 pregleda 0 komentar(a)
dolar, Foto: Shutterstock.com
dolar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.04.2011. 10:46h

Nove rekordne vrijednosti eura u odnosu na američki dolar ostvarene su u četvrtak na Forexu, nezabilježene u prethodnih 17 mjeseci.

Švajcarski franak zabilježio je istorijski rekord u odnosu na američki dolar, dok je u suprotnom smijeru ostvaren istorijski minimum od 0,8780. Američka valurta kasnije se blago oporavila u odnosu na glavne rivale, ali je dan završila u minusu, saopšteno je iz Atlas Capital Partners-a (www.atlas-broker.net).

Poslovno povjerenje u Njemačkoj pogoršalo se u aprilu, drugi mjesec zaredom, pokazao je indeks uglednog instituta Ifo. Ifo indeks poslovne klime u Njemačkoj smanjen je u aprilu sa martovskih 111,1 poen na 110,4 boda, što je gotovo na liniji očekivanja analitičara koje je prethodno anketirao Bloomberg.

Na pad Ifo indeksa koji objavljuje institut iz Minhena dominantno je uticala rastuća cijena nafte i energeneta, koja povećava proizvodne troškove što generiše inflaciju.

Promet u maloprodaji u Velikoj Britaniji u martu je nakon februarskog pada blago porastao 0,2 odsto u odnosu na mjesec ranije. Na godišnjem nivou rast prometa u maloprodaji u Velikoj Britaniji u martu je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porastao 0,9 odsto, što je nešto bolje od očekivanja.

Rast prometa u maloprodaji na godišnjem nivou je veći u takozvanoj Core verziji i iznosio je 1,3 odsto, pa je to nakon objavljivanja doprinijelo blagom rastu britanske valute i amortizovanju gubitaka zabilježenih prethodnih dana u odnosu na EUR.

Broj inicijalnih zahtjeva za naknade za nezaposlenost sredinom april ponovo je iznosio preko 400 hiljada, iako su analitičari očekivali da bi novih zahtjeva moglo biti 394 hiljade. Indeks cijena stambenih nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u februaru je nastavio pad od 1,6 odsto u odnosu na prvi ovogodišnji mjesec, prema indeksu OFHEO koji priprema i publikuje državni ured za stambeno finansiranje.

Indeks vodećih indikatora privrede SAD takozvanoih Conference board nastavio je rast deveti mjesec za redom, signalizirajući da bi dalju ekspanziju mogle ugroziti rastuće cijene nafte. Šest od deset indikatora koje prati Confrenece board su nastavili rast.

Promet u maloprodaji u Kanadi u februaru je porastao 0,4 odsto u odnosu na ostvareni promet u prvom ovogodišnjem mjesecu. U Core verziji prometa u maloprodaji, koja isključuje kupovine transportnih sredstava, februarski rast u odnosu na, relativno slab, januar bio je 0,7 odsto.

Japanski bruto domaći proizvod porašće ove godine 0,8 odsto, po dvostruko manjoj stopi od ranije projektovanih 1,7 odsto, zbog velikih šteta od prirodne katastrofe 11. marta, procijenio je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ekonomski rast te zemlje bi naredne godine mogao dostići 2,3 odsto, što je procentni poen više od ranijih projekcija, nakon što se poveća potrošnja generisana obnovom zemlje, smatraju u OECD.

Bonus video: