Kinezi ponudili modele koji odstupaju od privatno-javnog partnerstva

U Vladi je, kako je objasnio ministar saobraćaja, zaključeno da se mora raditi o privatno-javnom partnerstvu na finansijskom modelu kroz plaćanje na 30 godina.
0 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.04.2011. 15:39h

Kineski partneri ponudili su dva nova modela za izgradnju autoputa Bar-Boljari koja odstupaju od privatno-javnog partnerstva i koncesije, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Andrija Lompar.

On je objasnio da ponuđeni modeli sadrže dugoročne kredite sa rokom od 19,5 godina, koji su se po finansijskom modelu približili privatno-javnom partnerstvu sa finansijskim obavezama, uz malo povećanje tih obaveza u prvim godinama, nakon puštanja autoputa u funkciju i smanjenju u kasnijim godinama.

"Nakon razmatranja te dvije opcije, jedna je bila kreditna, jedna pola kreditna, pola sa njihovim povećanjem učešća koje bi se jednokratno vratilo nakon početka eksploatacije autoputa", rekao je Lompar tokom obilsaka pruge Nikšić-Podgorica, prenosi Radio Crne Gore.

U Vladi je, kako je objasnio, zaključeno da se mora raditi o privatno-javnom partnerstvu na finansijskom modelu kroz plaćanje na 30 godina.

Kineske kompanije, dodao je, nijesu protiv toga, ali je za realizaciju tog projekta potrebno više vremena.

On očekuje da će Kinezi ponudu dostaviti do kraja mjeseca.

Željezničke pruga od Podgorice do Nikšića, od deset tunela još treba da se sanira, a kako je objasnio Lompar, mora biti prohodna i za najveće kontejnere.

Pruga se, kako je rekao, elektrifikuje i rekonstruiše, ali još treba postaviti temelje za stubove i kontaktne mreže.

"Rekonstruisana su sva stanična postrojenja osim Ostroga i Nikšića, za koje je tender raspisan u utorak. Uveden je najsavremeniji sistem telekomunikacionog upravljanja, sanirano devet tunela i završen koncept kružnih prelaza”, objasnio je predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture, Zarija Franović, koji je sa Lomaperm obišao prugu.

Na dijelu pruge od Bara do Danilovgrada počeće, kako je najavljeno, da se saobraća u junu.

Prosječna brzina voza od Podgorice do Nikšića biće 82,6 kilometra, stizaće se za 41 minut, a kašnjenja u lokalu su svedena na deset minuta u prosjeku.

Bonus video: