Rok ističe za 10 dana, a Kinezi još nisu dostavili finansijsku ponudu za autoput

Vlada će prihvatiti jedino valjanu kinesku ponudu, a to je isključivo forma privatno-javnog partnerstva...
0 komentar(a)
autoput, Foto: Savo Prelević
autoput, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.04.2011. 14:50h

Kineske kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa Bar-Boljari još nijesu dostavile finansijsku ponudu za taj projekat, iako rok ističe za desetak dana.

Iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva saopštili su da Vlada oprezno vuče sve poteze i da su optimisti, iako ponude još nema.

Savjetnik ministra, Angelina Živković, kazala je da je sigurno da će Vlada prihvatiti jedino valjanu kinesku ponudu, a to je isključivo forma privatno-javnog partnerstva.

"Projekat je takav da se u ovom slučaju zadužuje privatni partner i da bi on trebalo da donese novac za garancije. Na kraju, kada bi se izgradila prioritetna dionica onda bi postojale neke obaveze kroz 30 godina koncesionog perioda po Vladu”, rekla je Živković Radiju Antena M.

Vlada je početkom godine kineskim investorima dala rok od četiri mjeseca da dostave kompletnu finasijsku ponudu sa garancijama da mogu graditi crnogorski autoput.

Žvković je, na pitanje da li je realno očekivati da do kraja aprila stigne prihvatljiva ponuda iz Kine, saopštila da tamošnjim investitorima novac nije problem, već komplikovane i spore procedure.

"U komunikaciji sa kompanijama postoje određeni segmenti. U jednom dijelu pregovarate o tehničkim detaljima, dokumentaciji, koncesionom ugovoru i finansijskim detaljima, ali u ovom momentu su kineske banke presudne što se tiče finansija”, navela je Živković.

Banke bi, kako je objasnila, trebalo da daju inpute koji se kasnije ubacuju u finansijski model. One bi trebalo i da procijene kako bi se i na koliki period mogle zadužiti, kao i koliki je grejs period.

Živković je saopštila da ni jedna strana neće snositi ozbiljne posljedice, ukoliko posao stoljeća ne bude sklopljen do kraja aprila ni sa kineskim investitorima.

“S obzirom na to da je tender okončan i da bi to bio međudržavni sporazum, ne postoje pravne posljedice ni po nas ni po njih, jer su dobili period od četiri mjeseca da dostave ponudu. Kao alternativno rješenje već se vidi saradnja sa Evropskom unijom (EU) i Evropskom investicionom bankom (EIB), a onda bi vidjeli kako bismo strukturirali cio projekat” navela je Živković.

Bonus video: