Opština Budva gasi “Adriatic holding”

O toj odluci, potvrđeno je “Vijestima”, trebalo bi da se na predstojećem zasjedanju izjasni lokalni parlament, a zemlju će Opština, vjerovatno, ponovo vratiti “Budvi holding” na gazdovanje.
112 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Budva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.04.2011. 17:08h

Opština Budva donijela je odluku da ugasi jedno od svojih najtraktivnijih preduzeća - “Adriatic holding”, nakon što ideja da se, kroz učešće na berzama, valorizuje opštinska zemlja koja je dodijeljena toj kompaniji na upravljanje, nije uradila prodom.

Nakon što je početkom juna 2009. osnovano, kao kćerka firma godinu starije kompanije “Budva holding”, donošenjem odluke o gašenju ovog preduzeća Opština će ponovo sebi vratiti upravljanje na 1,1 milion kvadrata zemlje na nekoliko atraktivnih parcela duž budvanske rivijere koje su bile date “Adriaticu” na gazdovanje.

O toj odluci, potvrđeno je “Vijestima”, trebalo bi da se na predstojećem zasjedanju izjasni lokalni parlament, a zemlju će Opština, vjerovatno, ponovo vratiti “Budvi holding” na gazdovanje.

Osnivanju “Adriatic holdinga” prethodilo je smanjivanje osnovnog kapitala “Budva holdinga” sa skoro 250 miliona na oko 183 miliona eura, odnosno 1,1 milion kvadrata bio je ustupljen novom preduzeću, čija je tadašnja tržišna vrijednost kompletnih parcela procijenjena na nevjerovatna 63 miliona eura.

“Adriatic holding”, kćerka firme “Budva holding”, imala je osnovni zadatak da ponudi svoje akcije na nekoj prestižnoj međunarodnoj berzi kako bi za nekoliko atraktivnih parcela, koje su mu date na upravljanje, našlo strateškog partnera za gradnju hotelskih kapaciteta.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustanovnosti osnivanja “Budve” i “Adritic holdinga”, ali, po ocjeni sudskog vijeća, nije bilo kršenja zakona.

Početkom godine, budvanska opoziciona partija PzP podnijela je zahtjev šefu lokalnog parlamenta sa zahtjevom da zakaže sjednicu SO i uvrsti u dnevni red odluke o poništavanju odluka o osnivanju ta dva opštinska preduzeća, uz obrazloženje da je njihovim osnivanjem prekršen zakon.

Odgovor je ubrzo uslijedio - da je formiranje preduzeća bilo po zakonu.

U rukama držali 63 miliona eura

“Adriatic holding” do sada je gazdovao sa deset atraktivnih parcela, ukupne vrijednosti 63 miliona eura, od kojih je, svakako, najekskluzivnija ona u u Lučicama, nadomak Petrovca, koja je prije dvije godine tržišno procijenjena na nevjerovatnih 15 miliona eura.

Riječ je o zemljišnom kompleksu od 92.183 kvadrata. Preduzeće je raspolagalo i opštinskom zemljom na Đevištenju kod Kamenova, površine 100.479 kvadrata, čija je vrijednost procijenjena na 18 miliona eura, parcelama na lokalitetu Tršljikovica, površine 739.340 kvadrata, procijenjenih na tržištu na 19 miliona eura.

Svakako, jedna od najatraktivnijih parcela je ona u naselju Boreti, između Budve i Bečića, površine 87.693 kvadrata, čija je tržišna vrijednost prije dvije godine iznosila gotovo dva miliona eura, a tu je i desetak parcela u mjestu Tudorovići iznad Svetog Stefana, ukupne površine 65.248 kvadrata, procijenih na oko tri miliona eura.

Preduzeće je gazdovalo i parcelama u Reževićima, površine oko 30 hiljada kvadrata, koje su procijenjene na 4,6 miliona eura, kao i zemljišnim kompleksom Crvena glavica, nadomak Svetog Stefana, površine 5.180 kvadrata, vrijednim više od milion eura.

Bonus video: