Radnici i Sindikat HTP „Onogošt“ protiv prodaje nikšićkog hotela

Radnici, koji su ujedno i povjerioci, uputili su prigovor Privrednom sudu povodom raspisivanja tendera za prodaju hotela „Onogošt“ za 4,97 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 16:06h

Sindikat HTP „Onogošt“ uputio je zahtjev ministru turizma Predragu Sekuliću u kome traže sastanak na kome bi zaposleni izložili cjelokupnu situaciju i sve što se dešava u najstarijem ugostiteljsko turističkom preduzeću u Crnoj Gori, koje bi, kako ističu, prodajom hotela u Nikšiću „izgubilo ime i imidž“.

Radnici, koji su ujedno i povjerioci, uputili su prigovor Privrednom sudu povodom raspisivanja tendera za prodaju hotela „Onogošt“ za 4,97 miliona eura i traže da se odluka o prodaji stavi van snage.

„Stečaj nam je uveden zbog duga od tri miliona i 397.000 eura. Mi smo od prošle godine do sada uspjeli da vratimo preko dva miliona eura duga I još je ostalo milion i 315.000, pa ne vidimo razlog da se na brzinu prodaje hotel i da se uništava firma. Zato smo se i obratili ministru i Privrednom sudu”, kazao je član Sindikata Veselin Barović na današnjoj konferenciji za novinare.

Radnici, koji su ujedno i povjerioci, uputili su prigovor Privrednom sudu povodom raspisivanja tendera za prodaju hotela „Onogošt“ za 4,97 miliona eura i traže da se odluka o prodaji stavi van snage.

On je kazao da su prošle godine morali izmiriti dug od 847.000 eura prema Hipotekarnoj banci, što je i urađeno prodajom restorana „Krupac“, gradske kafane, stana i hotela „Trebjesa“, i da se njima duguje još 23.000 eura.

Ostali dugovi tek prispjevaju naredne i 2013.godine “Što se tiče povjerilaca, a to su radnici, u stečajnu masu je ušlo 282.000 eura, isplaćeno je 35.775, a ostatak mora da se isplati ove i sledeće godine.

“Dugovali 1.238.000 eura, ali smo kompenzacijama za ljetovanje ove godine vratili 197.730 eura. Znamo da se kredit ne može dići kad je firma u stečaju ali dva miliona smo vratili za godinu i ostalo je još malo, pa bi nam se, kao što je to rađeno i sa drugim firmama, mogao dati kredit sa grejs peiodom od godinu – dvije”, smatra Barović.

Prema njegovim riječima za kafanu “Nikšić” koja takođe treba da se proda dobiće oko 300-400 hiljada eura čime bi bio vraćen sav dug prema radnicima i dio duga prema dobavljačima.

“Borimo se da izađemo iz stečaja i da radimo", kazala je Niković

Zorka Niković, predsjednica Sindikata “Onogošta” kazala je da im država nije dala pomoć da bi se firma “rasparčala” već da bi radila i da radnici ne žele niti stečaj niti prodaju hotela već da rade i povrate ugled hotelu i firmi.

“Borimo se da izađemo iz stečaja i da radimo. Tačno je da je po planu lične uprave ove godine predviđeno da se hotel proda, ali smatramo da je takav potez nepotreban jer je dug, prema našem mišljenju, za takav jedan potez, mali. Bolje je da se sačeka sledeća godina pa ako se tada ne mogneništa riješiti i prispjeli dug izmiriti neka se onda proda hotel”, kazala je Niković.

HLT pokušao da proda “Onogošt”

HLT fond je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja.

Fond je i prošle godine pokušao da proda hotel “Onogošt” ali su prodaju spriječili Sindikat i manjinski akcionari koji su uložili primjedbu Privrednom sudu a isti je usvojio jer je, prema podnesenom planu, prodaja “Onogošta” bila planirana za ovu a ne za prošlu godinu.

Hotel “Nikšić” u Sutomoru, koji je prema planu lične uprave jedini objekat koji nije predviđen za prodaju, je primio prvu grupu turista, uskoro će sa radom početi i hotel “Teuta” u Risnu, a turistički poslenici najavljuju dobru sezonu i rasprodaju kapaciteta.

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa neto gubitkom od 866,5 hiljada eura, što je skoro tri puta manje nego na kraju 2009. Zato je prihod bio 1,37 miliona eura, ili 24 odsto manji nego godinu ranije.

Od 153 radnika ostalo njih 82Kada je uveden stečaj, u martu prošle godine, u HTP “Onogoštu” je bilo zaposleno 153 radnika. Nakon usvajanja plana lične uprave njih 61 je prodalo radno mjesto uz otpremnine od 5.600 eura, tri radnika su otišla na lični zahtjev, prodajom hotela “Trebjesa” otišlo je još osam radnika, tako da je broj zaposlenih u HTP “Onogošt” 82.

“Nadamo se da je to minimalan broj koji može da radii koji ne bi bio veliki teret za poslovanje. Ako hoće da prodaju imovinu tražimo da se uvede socijalni program koji bi zaposlenima garantovao isplatu otpremnina veću od 5.600 eura, koliko su dobili radnici koji su prošle godine napustili firmu” kazao je Barović. Trebjesa dobila novog vlasnikaHotel “Trebjesa”, koji se nalazi na istoimenom brdu, prodat je nakon šestog raspisanog tendera. Novi vlasnik je firma “Helada” koja je pomenuti hotel platila 421.000 eura.

Cijena koja je data na početku tendera bila je preko 800.000 eura ali je zbog nezainteresovanosti kupaca, ili možda velike cijene, oglas objavljivan više puta. Svaki novi tender donosio je i cijenu nižu od prethodne tako da je ona po kojoj je prodat za polovinu niža od početne.Biće isplaćena razlika u platamaSindikat je prije dva dana, na sastanku sa izvršnim direktorom “Onogošta” Zoranom Stojanovićem, razgovarao i o obračunu plata jer je jednom dijelu radnika zarada u toku 2010. godine bila smanjena.

“Dobili smo pozitivan odgovor i od Odbora direktora i od izvršnog direktora da će nam biti isplaćena razlika u platama, jer je oko 30 odsto radnika, prošle godine ‘oštećeno’ i primalo je manje plate nego što treba” kazala je Niković. Prethodni Sindikat ponosan na urađenoSvakoj frmi u stečaju Sindikatu je teško da radi. Što se tiče prošlog Sindikata mogu reći da smo imali puno problema ali na tri stvari sam ponosan – izborili smo se da radnicima bude povezan radni staž,obilježili smo 55 godina ‘Onogošta’ i isplatili jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu, koje su bile ukinute i sačuvali smo ljudima radna mjesta bez obzira na sistematizaciju koju smo dobili od Odbora direktora gdje je 25 ljudi trebalo da bude proglašeno tehnološkim viškom jer nijesu odgovarali školskom spremom u odnosu na sistematizaciju koja nam je bila ponuđena”, kazao je do skorašnji predsjednik Sindikata Janko Milatović.

On je dodao da će prodajom hotela “Onogošt” biti ugađena i matična firma.

Bonus video: