Šinavatra u minusu skoro 53 hiljade eura

Kompanija „Global TS Montenegro“ je vlasnik dijela ostrva Sveti Nikola kod Budve. Prošle godine nije imala nikakve prihode, a vrijedi 24 miliona
119 pregleda 12 komentar(a)
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2018. 13:39h

Podgorička kompanija „Global TS Montenegro“, koja gazduje jugoistočnim dijelom ostrva Sveti Nikola naspram Budve, bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre, prošle godine poslovala je sa gubitkom od 52.529 eura. To se navodi u finansijskom iskazu za 2017. koji je 30. marta dostavljen Poreskoj upravi Crne Gore, a u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Naturalizovani Crnogorac, koji se računa za najbogatijeg državljanina Crne Gore, a čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, ne može se pohvaliti poslovanjem svoje firme, koja je od svoga osnivanja 2015. do kraja prošle godine akumulirala ukupni gubitak od 82.851 euro.

Firma nije imala nijedan euro prihoda samo 52.529 eura troška, od čega je 4.192 eura bila bruto zarada jednog zaposlenog.

Prvi put je u kartonu firme upisana i imovina i to u vrijednosti od 24,7 miliona, jer je tek 2017. Šinavatra trgovao dio ostrva.

„Global TS Montenegro“ zaključio je u aprilu prošle godine kupoprodajni ugovor sa podgoričkom kompanijom „San investments“, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, čime je postao vlasnik zemlje od 37 hiljada kvadrata na popularnim Havajima, za šta je platio 24 miliona eura.

Na uknjiženje se čekalo praktično puna dva mjeseca, jer je ostrvo bilo pod hipotekom Prve banke, na ime kredita od 20 miliona eura, koliko je „San investments“ uzeo prije gotovo deceniju od banke Aca Đukanovića, brata lidera DPS Mila Đukanovića.

Jedan od uslova da bi se uknjižila Šinavatrina firma, po svemu sudeći je bio da Prva banka upiše takozvanu kaucionu hipoteku. Kao teret na zemljišni kompleks upisana je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine hipoteka II reda Prve banke, kauciona hipoteka u iznosu od 15 miliona eura sa zabranom otuđenja i opterećenja.

Šinavatra je time postao novi, treći po redu u protekle dvije decenije, vlasnik atraktivnog dijela ostrva, od koga su dosadašnji vlasnici u svojim planovima imali viziju da ga pretvore u luksuzni turistički kompleks.

Od staromještanskih porodica prije gotovo dvije decenije ostrvo je trgovao beogradski biznismen, nekadašnji političar JUL-a Nenad Đorđević. Međutim, njegovi planovi o investiranju su se razbili, nakon čega 2007. imovinu za 20 miliona prodaje Subotićevoj kompaniji.

Nakon preuzimanja ostrva, Cane je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008. osujetili su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnju dvije marine, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu koje bi povezivala nesvakidašnja pasarela, duga 600 metara uz prateće hotelske kapacitete na ostrvu. Zbog nevraćenog kredita Prva banka je u dva navrata pokušavala da proda taj dio ostrva, ali odustaje, nakon što je navodno dio obaveza podgorička firma vratila.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. On je godinama bio redovan gost na Svetom Stefanu, s obzirom da je u izuzetno dobrim poslovnim i prijateljskim vezama sa grčkim biznismenom Petrosom Statisom, čija je kompanija „Adriatic properties“ zakupac elitnog hotelskog kompleksa.

Šinavatra je 2009. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu, a njegov dolazak u Crnu Goru, mediji su povezivali sa bliskim vezama sa njegovim tadašnjim kolegom Milom Đukanovićem.I Milovom Globalu loše ide

Ni firma lidera DPS Mila Đukanovića, Global Montenegro ne može da se pohvali dobrim poslovanjem. Podgorička kompanija Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, koja gazduje zemljišnim kompleksom od 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, prošlu godinu poslovala je sa gubitkom 25.386 eura. Kako stoji u posljednjem finansijskom izvještaju ukupan gubitak Đukanovićeve firme, koji se prenosi iz godinu u godinu, akumuliran je na 3.665.962 eura. Kompanija je donekle popravila poslovanje, ako se uporedi sa 2016. kada je poslovala sa gubitkom od 67 hiljada eura.

Stalna imovina kojom gazduje firma je zemljište u Budvi, procijenjeno na 3.095.037 eura.

Firma ima i problem sa vraćenjem milionskog kredita, uzetog prije deceniju za kupovinu placa u Budvi, zbog čega je Hetta Asset Resolution preuzela na sebe naplatu. Riječ je o preuzetom kreditu od pet miliona eura koji je Global Montenegro uzeo od nekadašnje Hipo Alpe Adria banke (HAAB), a nije vratio.

I druga Milova firma Capital Invest prošle godine je poslovala sa gubitkom od 21.413 eura. Ova firma ima milion eura oročenog depozita. Firma ima neraspoređenu dobit iz ranijeg perioda od 1,6 miliona eura, ali istovremeno i nerealizovane gubitke od 490 hiljada, tako da je kapital 1,1 milion.

Bonus video: