U Danilovgradu sve zamrlo osim novog poreza na imovinu

Dosadašnja poreska stopa za kuću ili stan na teritoriji Danilovgrada od 0,25 povećana je na 0,28 odsto
157 pregleda 0 komentar(a)
SO Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
SO Danilovgrad, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 05.04.2011. 17:58h

Stanovnici Danilovgrada od ove godine plaćaće veći porez na nepokretnosti - odluka je koju je glasovima odbornika vladajuće koalicije usvojio lokalni parlament.

Dosadašnja poreska stopa za kuću ili stan od 0,25 povećana je na 0,28 odsto, a za svaki naredni objekat, kategorisan kao sekundarni, vlasnici će plaćati 100 odsto veći porez od primarnog objekta, tačnije porez će im se obračunavati po poreskoj stopi od 0,56 procenta.

Osim na stambene objekte povećanje stopa poreza odnosi se i na poslovne objekte sa 0,20 na 0,45 odsto, hale, stovarišta i garaže sa 0,10 na 0,30, 0,33 i 0,15 procenata, građevinsko zemljište u GUP-u sa 0,30 na 0,40, građevisnko zemljište van GUP sa 0,15 na 0,20, poljoprivredno zemljište sa 0,15 na 0,20, neplodno zemljište sa 0,08 na 0,10 odsto i na objekte izgrađene suprotno zakonu na 0,30, odnosno 0,50 odsto.

Traje li privredni bum?

Velimir Đoković, odbornik Nove, pitao je predlagača da li misli da privredni bum iz 2008. i 2009. godine i dalje traje.

"Dovoljno je proći starim putem ka Podgorici i vidjećete da dio privrednih objekata koji su tada sagrađeni ne funkcionišu i umjesto da zadržite porez na ovoj stopi, vi u kriznim godinama nalazite prostor da se poveća poreska stopa. Svjedoci smo da se građanima isključuju struja i voda zbog neplaćanja i mislim da njihov standard ne dozvoljava povećanje", rekao je on. Odbornica SNP-a Persa Vuković imala je primjedbu na izradu izmjena i dopuna Odluke o porezu na nepokretnosti.

"Imali bi opravdanje da su je radili pravno neuki činovnici iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka", rekla je ona dok je njena partijska koleginica, Jelena Radenović primijetila da povećane poreske stope ne mogu povećati zainteresovanost građana za bavljenje poljoprivredom.

Danilovgrad pilot opština

I mada je predlog odluke o donošenju strategije održivog razvoja opštine Danilovgrad jednoglasno usvojen, odbornici su najviše vremena posvetili upravo toj tački dnevnog reda.

Tokom diskusije moglo se čuti da su odbornici bez obzira na stranačku pripadnost ponosni što je upravo Danilovgrad odabran kao pilot opština za taj projekat, ali i kritike na pojedine djelove strategije.

Odbornik SNP-a, Goran Kovačević rekao je da je obradovan izborom Danilovgrada za pilot opštinu, ali i da je očekivao konkretan plan za razvoj seoskog područja, što bi bio motiv za ostanak mladih na selu. Smatra i da je nedovoljno pažnje posvećeno vjerskom turizmu.

Miloš Raspopović, SNP, rekao je da mu je čast što je glavni ekspert prof. dr Mihailo Burić angažovan na izradi strategije.

"Ne pretendujem da promijenim ničiju svjest, ali vas najiskrenije molim da damo odriješene ruke profesoru Buriću i timu na čijem je čelu da rade na realizaciji ideje naše zajedničke budućnosti", reko je on.

Odbornici DPS-a, Darko Mrvaljević, Aleksandar Pavićević i Boban Perović predstavili su dosadašnji rad i projekte vezane za tu strategiju, a od gostiju iz tima, Bosiljke Vuković, nacionalna kancelarija za održivi razvoj i prof. dr Mihailo Burić čulo se da nije slučajno Danilovgrad izabran za pilot opštinu kao i da je priprema strategije bila veoma obimna.

Lijevi i desni džep države

U Skupštini je najviše trzavica bilo oko usvajanja izvještaja o radu i poslovanju Direkcije za saobraćaj.

"O radu Direkcije za saobraćaj i izgradnju puteva, uz sav trud i najbolju namjeru gotovo da se ništa pozitivno ne može reći", rekla je Jelena Radenović (SNP), pitajući zbog čega je "Tehno put", koji sada izvodi radove na bulevaru izvođač broj jedan u Danilovgradu, ako Direkcija već ima loše iskustvo s njim.

Kritikujući izvještaj u kome više od 50 odsto zauzimaju državne investicije ona je rekla da Direkcija "prikazivanjem rada drugih prikriva sopstvani nerad".

Direktor Direkcije Dragan Antović rekao je da su sastavni dio države i da je nevažno "da li vadimo pare iz lijevog ili desnog džepa".

"Važno je da nijednu investiciju ne ispuštamo", rekao je on.

Bonus video: