Bankama koje učestvuju u projektu "Hiljadu plus stanova" još nije uplaćen novac

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da se konačan izvještaj o realizaciji projekta nalazi u Vladinoj proceduri razmatranja
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 12:03h

Bankama, koje učestvuju u projektu Hiljadu plus stanova, Vlada još nije uplatila udio koji obezbjeđuje preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a očekuje se da će to biti urađeno za 15-ak dana.I pored toga, Hypo Alpe Adria banka, prema informacijama agencije Mina-business, počela je da uplaćuje građevinarima novac, jer je dosta likvidna.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopštili su da se konačan izvještaj o realizaciji projekta Hiljadu plus nalazi u Vladinoj proceduri razmatranja i odlučivanja.

"Nakon usvajanja izvještaja, integralan tekst biće proslijeđen Banci za razvoj Savjeta Evrope nakon čega u kratkom roku očekujemo da novac bude prenijet na račun Ministarstva finansija, a dalje proslijeđen komercijalnim bankama u skladu sa pravilima projekta", rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Projekat Hiljadu plus stanova vrijedan je 50 miliona EUR, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke.

Projekat Hiljadu plus stanova vrijedan je 50 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država preko aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, a 22,5 miliona domaće komercijalne banke. Predviđeno je i minimalno učešće građana od 2,5 miliona eura.

Ukupna vrijednost do sada realizovanih vaučera u projektu Hiljadu plus stanova, kojima se rješava stambeno pitanje 1,27 hiljada građana, još nije poznata.Realizacijom projekta do sada je riješeno stambeno pitanje za 431 domaćinstvo koje je apliciralo, ali, kako je ranije saopšteno iz Vlade, broj zaključenih predugovora nije konačan.

Od ukupno 431 zaključenog predugovora, 60 se odnosi na završene stanove, a 371 za one u izgradnji. Najviše predugovora je sklopljeno u centralnom regionu, 331, dok je u sjevernom i južnom bilo 97, odnosno dva. Najveći broj predugovora sklopljen je u Podgorici 332, a najmanje u Herceg Novom, svega dva.Najviše predugovora je zaključeno za jednosobne stanove, 266, dvosobne 108, garsonjere 37, a trosobne 19.

Banke su odobrile kreditne limite za 848 aplikanata, a projektni odbor 821 aplikaciju, na osnovu kojih je sklopljen 431 predugovor.
Građani su najveći broj aplikacija predali NLB Montenegrobanci, pored koje u projektu učestvuju i Erste, Crnogorska komercijalna, Hypo Alpe Adria i Komercijalna banka Budva.

Galerija

Bonus video: