Deset godina priča, obećanja i studija o drugom bloku TE

Iz nevladinog sektora kažu da je Vlada konačno odustala od drugog bloka TE u Pljevljima, ali da to još neće da zvanično prizna
673 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"

Posljednje informacije iz Ministarstva ekonomije govore da Vlada još analizira adekvatni koncept izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, dok analitičari gotovo jednoglasno ocjenjuju da se odustalo od izgradnje tog energetskog objekta i da se iz izvršne vlasti, kojom rukovodi premijer Duško Marković, ”još niko ne usuđuje da to javno saopšti”.

„Elektroprivreda (EPCG) je najavila da razmatra povećanje snage postojeće Termoelektrane u Pljevljima sa 225 na 300 MW, te je više nego jasno da je projekat izgradnje drugog bloka TE završena priča. Jedino što se u Vladi Duška Markovića još niko ne usuđuje da to javno saopšti”, tvrdi za “Vijesti” koordinatorka iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Ines Mrdović,

Projekat neisplativ zbog EU pravila

Civilni sektor je svih prethodnih godina, kako je dodala Mrdović, ukazivao da je projekat drugog bloka TE ekonomski i ekološki neisplativ, ali ga je Vlada uporno „gurala“, iako je sama znala da on niti je isplativ, niti nova evropska pravila dozvoljavaju gradnju takvih postrojenja”. Iz Ministarstva ekonomije “Vijestima” su prije 10-ak dana saopštili da se ”projekat ekološke rekonstrukcije TE i toplifikacije Pljevalja odvija dobrom dinamikom, a kada je u pitanju drugi blok, da je “još u toku analiza adekvatnog koncepta novog objekta”.

Ekonomski analitičar Dejan Mijović ocijenio je da “najnoviji nastupi predstavnika Vlade i EPCG potvrđuju da se odustalo od izgradnje drugog bloka TE.

“To je, sjetimo se, prvi nagovijestio dobro obavijesteni Filip Vuković, koji je ispred DPS-a očigledno zadužen da takve i slične loše vijesti saopštava sunarodnicima iz Pljevalja. On je izrazio skepsu da će se rekonstruisati i prvi blok jer bi to po njegovom mišljenju moglo biti preskupo, pa njegov iskaz treba shvatiti kao najavu da se i od toga odustalo”, smatra Mijović.

To je, kako je dodao, potpuno logično sa ekonomskog stanovišta, pogotovo što je gradnja solarnih elektrana postala moguća bez ikakvih subvencija.

“Doduše, ovu kod nas gradi država i prate je ozbiljne sumnje da je proistekla iz namještenog tendera, pa je upitno da u njenom slučaju neće biti subvencija”, dodao je Mijović.

Stotine hiljada eura potrošene na “studije”

Mrdovićeva je istakla da su u međuvremenu, stotine i stotine hiljada eura “koje su platili građani kroz račune za struju, trošene za izrade raznoraznih studija, dovođenje eksperata sa strane, sastančenja i slično, kako bi se građani ubijedili da ovoj zemlji treba nova termoelektrana, iako su svi argument pokazivali suprotno”.

“I danas imamo sveopšti muk na temu drugog bloka, ali i izostanak bilo čije odgovornosti. I to je porazno. Najporaznija je činjenica da je izgubljeno dragocjeno vrijeme da državna EPCG sagradi neke objekte, poput vjetroelektrana, nego su te objekte sagradili privatni investitori, za koje ne znamo ko stvarno stoji iza njih i kojima plaćamo milionske subvencije da bi se oni bogatili na naš račun”, navela je Mrdovićeva.

Ona je kazala da kada je riječ o rekonstrukciji TE Pljevlja, EPCG i Vlada sada treba da saopšte građanima koliko će koštati ta investicija.

“To, budući da je ranije rekonstrukcija najavljena na iznos od 40 miliona (ne računajući 20 miliona za sanaciju deponije Maljevac i bez troškova izgradnje nove deponije) a za postojeću snagu bloka 225 MW, jasno je da troškovi investicije kojom će biti značajno uvećana njena snaga moraju biti veći“, zaključila je Mrdovićeva.

Aktivno se radi od 2009.

O izgradnji drugog bloka TE u Pljevljima govori se još od 2009. godine i tendera za dokapitalizaciju EPCG, za koju je grčki konzorcijum, kojeg su činili grčka državna energetska kompanije Public Power i privatna biznismena Viktora Restisa, nudio najviše, ali je diskvalifikovan. Grci su nudili otvaranje novog rudokopa Maoče i gradnju nove TE. Izabrana je, međutim, italijanska kompanija A2A, u mogućem korupcionaškom skandalu na šta ukazuju dokumenta koja su nedavno objavile “Vijesti”.

Iz Vlade i Savjeta za privatizaciju su nekoliko godina polagali nadu da će projekat izgradnje drugog bloka ipak biti realizovan sa Česima, ali upravljački komitet projekta izgradnje drugog bloka TE Pljevlja krajem 2017. odlučio je da okonča saradnju sa firmom Škoda Praha. Razlog za prekid saradnje bila je nemogućnost realizacije tog projekta zbog činjenice da ni godinu nakon odustajanja Češke eksportne banke, češki partner nije obezbijedio prihvatljiv model finansiranja projekta.

Kineske kompanije su izvršnoj vlasti početkom 2013, a potom i u maju prošle godine navodno nudile konkretne modele za izgradnju i finansiranje projekta drugog bloka TE, ali te ponude više niko ne pominje. Posljednje važno što je ministarka ekonomije Dragica Sekulić saopštila sredinom prošle godine, na ovu temu bilo je - “nama je mnogo važnije kakav će biti projekat, nego koja će ga kompanija raditi”.

Pljevljacima reći istinu da će se kompleks uskoro ugasiti

Nečasno je, međutim, i ljudski i politički, tvrdi Mijović, što se građanima Pljevalja otvoreno ne saopšti da će se termoenergetski kompleks uskoro ugasiti i što im se ne pruža pomoć da se za to pripreme. “Kriminalno je što je sve to Vladi i DPS-u bilo poznato i ranije kada su kupovane akcije Rudnika po previsokoj cijeni od 6,4 eura od Aca Đukanovića i A2A na bazi naručene procjene da će prvi i drugi blok raditi narednih 40 godina. Moja prijava da je prilikom te kupovine povrijeđen javni interes i dalje se nalazi u Agenciji za sprečavanje korupcije i kod specijalnog tužioca, ali te institucije nemaju vremena da se njom bave jer su, po svemu sudeći, prezauzete borbom protiv opozicije i drugih državnih neprijatelja”, smatra Mijović.

Bonus video: