Mobilna telefonija u Crnoj Gori sve skuplja

Upućeni u prilike kažu da su cijene u mobilnoj telefoniji u Crnoj Gori do početka pretprošle godine padale.
0 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.03.2011. 09:51h

Prema podacima konsultantske kuće Cullen Internacional, koja za potrebe Evropske komisije prati stanje na tržištu telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi, usluge u mobilnoj telefoniji u Crnoj Gori su sve skuplje i bliže se prosjeku Evropske unije.

Iz posljednja tri izvještaja Cullen internationala, koji obuhvataju period od 2008. do 2010. godine vidi se da cijene prosječne korpe usluga mobilne telefonije u Crnoj Gori stalno rastu.

Prije tri godine cijene mobilne telefonije u Crnoj Gori, zavisno od operatera, bile su od 15 do 35 procenata niže od prosječne korpe tih usluga u EU, koja je tada koštala nešto preko 21 euro.

Na drugoj strani u zemljama EU za prošle dvije godine cijena korpe mobilne telefonije pada

Upućeni u prilike kažu da su cijene u mobilnoj telefoniji u Crnoj Gori do početka pretprošle godine padale. Od tada, i prema podacima Cullen Internacionala, samo rastu.

Kada se uporede cijene, koje ovoj organizaciji dostavljaju ragulatorne agencije zemalja jugositočne Evrope, iz oktobra 2009. jula prošle godine očigledan je porast cijena i gotovo poravnanje sa prosječnom korpom EU koja je sredinom prošle godine koštala 19,25 eura.

Na drugoj strani u zemljama EU za prošle dvije godine cijena korpe mobilne telefonije pada. Kada je riječ o regionu jugoistočne Evrope, neslavni rekorder po cijenama u mobilnoj telefoniji sredinom prošle godine, što su posljednji podaci Cullen Internacionala je Turska koje je, zavisno od operatera, i duplo skuplja od EU.

“U stalnoj smo komunikaciji sa Cullen Internationalom i nemamo takve podatke"

Iza nje su Albanija i Bosna, koje su po cijeni korpe usluga u mobilnoj telefoniji iznad zemalja EU, a koje imaju neuporedivo viši standard življenja.

U našem regionu, cijene su najniže u Srbiji i duplo su niže nego u Crnoj Gori.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić kazao je “Vijestima” da su cijene usluga mobilne telefonije u Crnoj Gori niže nego od prosjeka EU, ali i od cijena država u okruženju.

“U stalnoj smo komunikaciji sa Cullen Internationalom i nemamo takve podatke. Šta više, iz komunikacije sa operaterima, mislimo da padaju”, odgovorio je Sekulić.

Bonus video: