Od naredne sedmice u FEP-u će biti posla za polovinu zaposlenih

Novoizabrani Odbor direktora zasijeda u srijedu kada se očekuje da izaberu izvršnog direktora i ostale članove menadžmenta preduzeća koje je počelo da radi prije 26 godina
0 komentar(a)
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fabrika elektroda Plužine, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.03.2011. 18:07h

Prema riječima predsjednika Sindikata plužinske Fabrike elektroda Milenka Pejovića naredne sedmice biće uposleno polovina od 174 radnika jer su dobili posao sa termoelektrana "Gacko", a da u skorije vrijeme očekuju da dobiju posao i na tenderima u Srbiji.

"Prošle sedmice je uposleno desetak radnika na mokrom izvlačenju žice, a naredne sedmice biće posla i za još 70-80 radnika jer smo na tenderu dobili posao za TE Gacko. Očekujemo da dobijemo i poslove za Srbiju, a repromaterijali pristižu u fabriku. Optimalan broj radnika je oko 80-90 i nadamo se da će to u skorije vrijeme, realizacijom socijalnog programa i isplatom otpremnina biti riješeno“. kazao je Pejović.

Novoizabrani Odbor direktora zasijeda u srijedu kada se očekuje da izaberu izvršnog direktora i ostale članove menadžmenta preduzeća koje je počelo da radi prije 26 godina.

"Naš jedini zahtjev, povodom izbora ljudi koji će da vode fabriku, je da to budu novi, stručni kadrovi koji će preduzeće vratiti tamo gdje mu je i mjesto, na putu uspjeha, a radnicima omogućiti da rade i zarade“, kazao je Pejović.

Proizvodnja u fabrici je obustavljena 9.septembra prošle godine, a radnici nezadovoljni stanjem u preduzeću počeli su 27. decembra proteste u krugu fabrike koji su trajali dva mjeseca.

Najveći pojedinačni vlasnik FEP-a bio je Atlas mont fond, ali je kupovinom 34,65 odsto akcija od njih to postao Razvojno investicioni fond koji je radnicima nakon preuzimanja akcija obećao isplatu zarada i pokretanje proizvodnje. Prije dvije sedmice im je uplatio 430.000 eura za isplatu dvije zarade i pokretanje proizvodnje, dok su radnici iz tekućih sredstava preduzeća dobili još jednu zaradu tako da im se sada duguje 19 plata.

Osim plata radnici traže i povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina po postojećem Koloktivnom ugovoru za višak zaposlenih. Za sada se za odlazak iz preduzeća po otpremninama od 8.500 eura prijavilo 45 radnika, tako da je ostalo da se prijevi još tridesetak njih.

Bonus video: