U Srbiji zabranjen izvoz pšenice i brašna, Rakčević: To je ozbiljan problem

Žarko Rakčević je kazao da na crnogorskom tržištu 95 odsto brašna čini ono iz domaće mlinske industrije i iz Srbije.
134 pregleda 0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
hljeb, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 16.03.2011. 20:43h

Vlada Srbije odlučilaje da, na tri mjeseca, zabrani izvoz pšenice i brašna iz Srbije, saopšteno je nakon sjednice, a prenose srbijanski mediji.

To bi dodatno moglo da utiče na cijene hljeba i brašna u Crnoj Gori jer skoro svi pekari kupuju brašno u Srbiji, a mlinari značajne količine pšenice.

Vlada Srbije se, kako je navedeno, na taj korak odlučila kako bi zaštiti građane, ali i domaće proizvođače koji su zbog prošlogodišnjih loših prinosa i kvaliteta u nezavidnoj poziciji.

Srbijanski ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović je rekao da su im bilansi dosta zabrinjavajući jer je umjesto planiranog izvoza od 500.000 tona već izvezeno oko 650.000 tona. Cilj uvedenih mjera, rekao je Petrović, je stabilizacija tržišta i rješavanje problema koji su se pojavili kada ja u pitanju cijena hljeba.

Rakčević: To je ozbiljna stvar

Vlasnik Montemlina Žarko Rakčević kazao je “Vijestima” da odluka Vlade Srbije može dodatno da destabilizuje snabdjevanje brašnom Crne Gore te da će, umjesto sa tržišta Srbije i Rusije, pokušati da uvozi pšenicu iz Mađarske i Hrvatske ali da je i u tim državama tržište zbog lošeg roda značajno poremećeno.

On je rekao da je na crnogorskom tržištu 95 odsto brašna čini ono iz domaće mlinske industrije i iz Srbije te da će se morati tražiti alternativni način ukoliko se ta dva kanala prekinu.

"To je ozbiljna stvar kojom se hitno moramo baviti", rekao je on.

Rekčević je kazao da su godišnje potrebe Crne Gore za pšenicom 100.000 tona, ili 70 do 75.000 tona brašna.

"U zavisnosti od okolnosti na tržištu Montemlin je najveći dio pšenice preko Luke Bar uvozio iz Rusije, a svega oko 30 odsto iz Srbije, Hrvatske i Mađarske", kazao je on.

Rakčević smatra da Rusija i Srbija štite svoje interese i vode računa o bilansnim potrebama pšenice i brašna.

"Srbija na različite načine stimuliše svoje izvoznike i mlinsku industriju. Činjenica da su prvo Rusija, a zatim i Srbija zabranile izvoz pšenice će imati uticaja na funkcionisanje crnogorske mlinske industrije koja bi u normalnim okolnostima u potpunosti mogla da zadovolji domaće potrebe.

Loš rod pšenice 2010. godine i količinski i kvalitetom je već izvezao nevjerovatan rast cijena tako da je cijena u proteklih 10 mjeseci sa 105 eura po toni pšenice porasla na 290 eura i dostigla apsolutni rekord", kazao je on.

Crnogorski pekari su i inače namjeravali da povećaju sa 60 na 70 centi cijenu osnovnog hljeba od 600 grama tako da im je odluka Vlade Srbije dobrodošla.

Bonus video: