U FEP-u osnovan novi Sindikat, počinje proizvodnja

Novi Sindikat će pripadati Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, a za predsjednika je izabran Milenko Pejović
86 pregleda 0 komentar(a)
Milenko Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Milenko Pejović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.03.2011. 12:47h

U Fabrici elektroda u Plužinama danas je održana Osnivačka Skupština novog Sindikata koji će pripadati Uniji slobodnih sindikata Crne Gore, a za predsjednika je izabran Milenko Pejović.

"Od 164 radnika njih 123 se izjasnilo za Uniju, dok se 41 radnik još uvijek nije izjasnilo. Za Savez sindikata Crne Gore nije se izjasnio niko. Većina od zaposlenih koji se nijesu izjasnili su se pisali kao tehnološki višak" kazao je predsjednik Unije samostalnih sindikata FEP-a Pejović i dodao da je na Skupštini izabran izvršni i nadzorni odbor.

Sjutra počinje dio proizvodnje

Sjutra će, prema njegovim riječima, biti pokrenuta proizvodnja, koja je obustavljena 9. septembra prošle godine.

"Pokrenućemo jedan dio proizvodnje, izvlačenje žice-mokro, a komplet proizvodnja će vjerovatno početi tokom naredne sedmice. Sad radimo na obezbjeđenju repro materijala, pripremi mašina, podmazivanju, remontu. Do kraja mjeseca očekujemo pokretanje komplet proizvodnje" kazao je Pejović.

Kupovinom oko 35 odsto akcija od Atlas mont fonda Vlada je postala najveći pojedinačni vlasnik preduzeća koje je osnovano 1985. godine. Ona je početkom marta uplatila na račun fabrike 430.000 eura – oko 110.000 eura za dvije zarade, a ostalo za pokretanje proizvodnje.

Naredene sedmice zbor zaposlenih

U toku naredne sedmice novoformirani Sindikat održaće zbor zaposlenih na koji će pozvati predstavnike Vlade, Razvojno investicionog fonda i Odbora direktora i koje će informisati o današnjoj osnivačkoj Skupštini.

"Tražićemo ispunjenje već poznatih zahtjeva, isplatu zarada, povezivanje radnog staža i isplatu viška radnika po važećem Kolektivnom ugovoru, kao i preciziranje rokova za njihovu realizaciju. Za odlazak iz preduzeća prijavilo se samo 45 radnika, tako da treba još oko 30 radnika da se prijavi. Očekujemo da će i Upravni odbor brzo održati sjednicu na kojoj ćemo insistirati da stari kadrovi iz Atlas mont fonda ne vode više fabriku, jer su je oni i doveli do ovoga. To je stav svih zaposlenih" kazao je Pejović.

Bonus video: