Vodovod uporan da naplati dugove od Luke Bar

Službenici su i juče u Luku Bar i Kontejnerski terminal dolazili sa bidonima vode od kuće da bi, kako su rekli, “imali čime oprati šoljice i skuvati kafu“.
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 17:07h

U saznanju smo da Luka Bar priprema, a preko medija i promoviše, rješavanje vodosnabdijevanja bez korišćenja usluga JP “Vodovod i kanalizacija” priključenjem na bunare za tehničku vodu.

Čudno je da se Luka odlučila na takav korak imajući u vidu odredbe Zakona o vodama koje propisuju da je vodosnabdijevanje zahvatanje podzemnih i površinskih voda za piće i ostale potrebe, a da ove poslove može da obavlja isključivo javno preduzeće registrovano za te poslove. Član 156 istog zakona propisuje kazne za pravna i fizička lica, navodi se u saopštenju “Vodovoda” povodom spora sa Lukom u vezi sa neplaćanjem utrošene vode.

Zbog neizmirenog duga od 323.902 eura, “Vodovod” je 28. februara Luci Bar isključio vodu i poručio da će tako biti do “izmirenja obaveza po protokolu od prošlog jula u iznosu od 63.000 eura“.

Direktor “Vodovoda” Gojko Šušter naveo je da je zbog nepoštovanja obaveza iz protokola, „te novonastalih obaveza“, to preduzeće bilo prinuđeno da Privrednom sudu podnese predlog za naplatu duga od Luke.

“Svojim aktivnostima Luka Bar ne poštuje ni Zakon o vodama, ni opštinsku odluku. Ako se takvo ponašanje nastavi, dovešće se u pitanje zahvatanje dodatnh količina vode iz regionalnog vodovoda i sama svrha postojanja “Vodovoda”.

Namjera Luke Bar da se priključi na alternativni izvor vodosnabdijevanja dovodi do miješanja vode iz javnog vodovoda sa tehničkom vodom koja ne zadovoljava hemijsko-bakteriološku ispravnost. Kada Luka izmiri obaveze, prije njenog priključenja na sistem javnog snabdijevanja vodom, neophodno je isprati i dezinfikovati cjevovod, te analizirati vodu preko ovlašćene institucije da bi voda mogla biti korišćena za piće i ostale potrebe”, zaključuje se u saopštenju “Vodovoda”.

Službenici su i u Luku Bar i Kontejnerski terminal dolazili sa bidonima vode od kuće da bi, kako su rekli, “imali čime oprati šoljice i skuvati kafu“.

Bonus video: