U dva koraka do građevinske dozvole

Vlada je u cilju eliminisanja biznis barijera u postupku izdavanja građevinske dozvole izmijenila set zakona na osnovu kojih se procedura za dobijanje dozvole sa 14 skraćuje na dva koraka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 18:29h

"Resorni organ državne uprave, odnosno lokalne samouprave, na dokumentaciju koju investitor dostavlja po službenoj dužnosti pribavlja akte drugih organa. Na taj način uspostavljen je sistem u kojem investitor ima kontakt samo sa jednim organom nadležnim za poslove izdavanja građevinske dozvole", saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sjednice Vlade.

Izmjenama je predviđeno uspostavljanje jedinstvenog šaltera u resornom ministarstvu i organu lokalne samouprave za izdavanje minimalno tehničkih uslova i građevinske dozvole.

"Reforma postupka izdavanja građevinskih dozvola ima za cilj pojednostavljenje te procedure što se ogleda u skraćanju rokova, smanjenju troškova za investitore i postizanju veće efikasnosti držvne uprave", kazali su u Ministarstvu finansija.

Šta obuhvata set novih zakona

Set zakona koji su izmijenjeni, kao su rekli u Ministarstvu finansija, obuhvata zakone o uređenju prostora i izgradnji objekata, o vodama, poljoprivrednom zemljištvu, geološkim istraživanjima, elektronskim komunikacijama i zaštiti i spašavanju.

Usvojen i predlog zakona o sportu

Na sjednici je usvojen i predlog zakona o sportu čije su novine osnivanje Nacionalnog savjeta za sport, Nacionalne komisije za borbu protiv dopinga u sportu, mogućnost osnivanja sportskih asocijacija osoba sa invaliditetom, utvrđivaje preciznih nadležnosti Crnogorskom olimpijskog komiteta(COK)...

Ministar prosvete i sporta Slavoljub Stijepović objasnio je da Nacionalni savjet za sport treba da pruža stručnu podršku za izradu programa za razvoj sporta, dok će COK, između ostalog, biti zadužen da kroz arbitražu rješava sporove među sportiskim asocijacijama.

"Arbitražom se spor mora riješiti u roku od sedam dana od kada je počeo da se rešava, a tako ćemo eliminisati sporove saveza ko je nadležan i čiji takmičari treba da se takmiče", objasnio je Stijepović.

Predlogom je definisano da sportista koji je osvojio medalju na Olimpijskim igrama, svjetskom i evropskom tačmičenju stiče zvanje vrhunskog sportiste, a koje će donijeti novčanu naknadu.

"Utvrđena je donja i gornja granica za naknade. Donja granica predviđa naknadu u visini od pola prosječne zarade u Crnoj Gori u godini koja prethodi dodjeljivanju nagrade, a gornja granica je dvije prosječne zarade. Ko će dobit koju naknadu biće riješeno posebnom uredbom", kazao je Stijepović, nakon sjednice Vlade

Linklaters London, firma izabrana za pravnog savjetnika

Ministarstvo finansija izabralo je pravnu firmu Linklaters London za pravnog savjetnika za projekat emitovanja novih euro obveznica, koja je taj posao obavljala i prilikom emitovanja prve emisije euroobveznica prošle godine.

"Linklaters će biti uključen u pripremu prospekta za investitore zainteresovane za našu hartiju od vrijednosti, koji će sadržati podatke o osnovnim ekonomskim i finansijskim pokazateljima zemlje, kao i pripremi sve potrebe pravne i druge dokumetacije koja će biti potrebna za realizaciju emisije euroobeznica ", kazali su u Ministarstvu finansija, dodajući da su za aranžera za izdavanje eurobveznica izabrane banke JP Morgan i HSBC.

Kompanija Linkers ima, kako su rekli u ministarstvu, reputaciju svjetskog lidera u oblasti međunarodnih hartija od vrijednosti i transakcija na tržištu kapitala, dok banke aranžeri se nalaze u samom vrhu finansijskih institucija za tu vrstu posla.

Bonus video: