Konačna odluka RAE: Struja za građane košta skoro koliko i za malu privredu

Malo ko je očekivao da Agencija za energetiku neće naći načina da poskupi struju, što bi izazvalo udar na standard većine građana...
52 pregleda 0 komentar(a)
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.03.2011. 18:21h

Domaćinstva će plaćati 2,7 odsto jeftiniju struju od aprila i ta cijena od 7,2 centa je izjednačena sa prosječnom za mala preduzeća i uslužne djelatnosti, konačna je odluka Regulatorne agencije za energetiku.

Nova cijena za većinu građana sa dvotarifnim brojilima, koja će važiti do aprila naredne godine, neznatno pada i neće primijetno rasteretiti račune za struju u osnosu na sadašnje.

Kada se uračuna porez na dodatu vrijednost, ona iznosi 8,4 centa po kilovat-satu, a PDV se inače obračunava na cjelokupan iznos računa.

Domaćinstva sa jednotarifnim brojilima, kojih je oko pet odsto, sleduje umanjenje cijene oko šest odsto i iznosiće 7,54 centa, bez PDV-a.

Iznenađenje iz Agencije za energetiku

Malo ko je, sudeći prema dosadašnjem radu i nepotpunim pravilama Agencije za energetiku, očekivao da neće naći načina da poskupe struju, što bi izazvalo udar na standard većine građana, kojima plate uglavnom stagniraju plate ili ih ne primaju na vrijeme.

RAE je saopštio da, prema prihodu koji je odobrio da Elektroprivreda i Elektroprenos naplate preko godišnjih računa za struju, ispada da će neznatno poskupiti struja Kombinatu aluminijuma i one potrošače priključene na deset kilovolti, gdje spada dio srednjih i veća preduzeća raznih djelatnosti.

Za mala i srednja preduzeća, škole, bolnice, pekare, mljekare, kafiće i ostale uslužne djelatnosti dolazi do pada cijene od 19 i 33 odsto, zavisno od mjerenja snage, dolazi do 7,1 i 8,8 centi, čime se prosječna "sudara" sa onom za većinu domaćinstava.

“Prosječna cijena kod svih potrošača ove godine smanjena je oko 9,8 odsto”, saopštio je predsjedavajući Odbora RAE Branko Kotri.

On je ocijenio da su prehodne odluke regulatora bile na neki način dobre i poručio da bi svako trebalo da se pozabavi onim što je ključno za postizanje uspjeha.

Tražiće da Vlada vrati nestavno uzeti novac

“Energetska preduzeća treba da se pozabave smanjenjem troškova, jer će i buduće cijene zavisiti samo od onih troškova na koje se ne može uticati, poput uvoza struje, kupovine uglja – izjavio je Kotri.

Aprilski računi, koji pristižu za naplatu do sredine maja, biće oslobođeni komercijalnih gubitaka u distributivnim mrežama, preko kojih je potrošačima godinama neustavno naplaćivana “nečija” krađa struje, greške u očitanoj potrošnji... Ali RAE nije ispoštovao do kraja ocjenu Ustavnog suda da treba eliminisati sa računa i tehničke gubitke, pozivajući se na ekonomsku logiku i praksu da neminovni gubici koji nastaju zbog isporuke potrošačima moraju biti kroz cijene.

Iako se RAE i Vlada distanciraju od obeštećenja potrošača zbog nezakonite naplate gubitaka, uz poruku da je teško to retroaktivno sprovesti, Unija slobodnih sindikata traži od Socijalnog savjeta da se natjera Vlada da vrati neustavno uzeti novac.

Bonus video: