Struja za domaćinstva bi mogla da pojeftini

Cijena struje za domaćinstva i mala preduzeća trebalo bi da bude izjednačena na oko 7,2 centa, a to je gruba procjena Elektroprivrede koja se poklapa sa očekivanjima RAE.
81 pregleda 0 komentar(a)
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.03.2011. 10:18h

Cijena struje za domaćinstva i mala preduzeća trebalo bi da bude izjednačena na oko 7,2 centa, a to je gruba procjena Elektroprivrede koja se poklapa sa očekivanjima Regulatorne agencije za energetiku.

Iz RAE je “Vijestima” nezvanično saopšteno da je realno da do toga dođe prelivanjem troškova energetskih preduzeća na cijene od aprila, ali će konačna i sigurna računica biti poznata do petka.

Od pretjeranog zahtjeva EPCG da struja drastično poskupi za sve potrošače, zvanične objave iz RAE da cijena za domaćinstva neće biti značajno promijenjena i može “tri odsto dolje-gore”, do današnje neformalne procjene da će pojeftinjenje malim i srednjim preduzećima da izazove neznatan pad cijene za građane.

To bi, prema istim informacijama iz Elektroprivrede i Agencije, moglo da bude procenat-dva niže što bi domaćinstvima sa sadašnjih oko 7,4 centa dovelo cijenu između 7,2 i 7,3 centa po utrošenom kilovat-satu energije. Manja šansa je da ostane ista, a navodno “gore” neće ići ni mrvicu.

Za preduzeća, struja značajno jeftinija

Za preduzeća, škole, bolnice, pekare, mljekare, uslužne djelatnosti struja bi sa oko 10,98 centi značajno bila jeftinija i to prosječno 30 a najviše 35 odsto (zavisno od vrste potrošača u okviru te kategorije). Time bi se cijena “sudarila” sa onom za građane.

Da li će se do kraja predstojeće sedmice naći način da “vještački” dođu do nove računice EPCG i regulator, pa da minus ipak pređe u neki rast cijene za domaćinstva, ne može se garantovati.

Iz Regulatorne agencije, međutim, odgovaraju u neformalnim kontaktima da neće dozvoliti da dođe do “pumpanja” cijene, tvrdeći da pravilnom raspodjelom troškova nema šanse da se to desi.

"Sada se pouzdanije može reći da bi i procenat poskupljenja bio nemoguć" tvrdi više izvora iz regulatornog tijela.

Agencija je odobrila EPCG i Elektroprenosu da naplate 220 miliona eura prihoda preko računa za električnu energiju od aprila ove do istog mjeseca naredne godine, a taj iznos je manji od prihvaćenog prošlogodišnjeg.

RAE oslobađa potrošače plaćanja gubitaka

RAE je odlučio da od novih cijena oslobodi potrošače plaćanja komercijalnih gubitaka, koji sadrže krađu energije i pogrešno očitavanje potrošnje, i obaveze da svi snose i trošak nenaplaćenih potraživanja EPCG. Ali je istovremeno odobrila veći povrat na investicije, skuplju struju iz domaćih izvora od dosadašnje i povećanje naknada za korišćenje distributivne i prenosne mreže.

Da bi “ukidanje komercijalnih gubitaka i utvrđivanje stopostotne naplate fakturisane energije” nadomjestili da mnogo ne padne prihod od prvobitno predloženog, RAE je stopu povrata promijenila u dvije sedmice tako da je sa prvobitno priznate 4,9 podigne na 5,8 odsto, a u oba slučaja se pozivaju da je usklađena sa socijalnim prilikama u državi i najboljom regionalnom praksom.

Tabela sa cijenama, koju Snabdijevanje dostavi RAE, biće provjerena i može biti vraćena na doradu ako ne odražava stvarne troškove kojim je dozvoljeno da EPCG i Elektroprenos opterete potrošače. Taj postupak do konačne odluke o cijenama, koje će se primjenjivati od 1. aprila, može da bude završen do sredine ovog mjeseca.

“Krađu” brišu od aprilskih računa, a stari dug da vrate

RAE nije ni pokušao da definiše model kako da potrošači budu obeštećeni zbog plaćanja komercijalnih gubitaka kroz aktuelne cijene i godinama unazad, “zahvaljujući” njegovom neustavnom pravilniku.

Unija slobodnih sindikata će insistirati da Vlada to uradi. Iz Unije su najavili da će zahtijevati da Socijalni savjet nađe prikladno rješenje da se građanima vrati dug iz prošlosti zbog plaćanja “nečije” krađe struje i da se izbjegnu sudski troškovi. U suprotnom, pozvaće na podnošenje tužbi, jer ne pristaju na izgovor izvršne vlasti i njenog regulatora da je odluke o neustavnoj naplati teško retroaktivno primjenjivati.

Neovlašćena potrošnja, koju svi potrošači plaćaju i kroz aktuelne cijene, biće elminisana od onih računa koje potrošači dobiju u maju za utrošenu struju po novim aprilskim cijenama.

Bonus video: