Pekari razmišljaju o povećanju cijene hleba na 70 centi

Sekretar u Ministarstvu, Branimir Vujačić, kazao je da je sigurno da će struja imati značajan uticaj, ali su cijene u regionu takođe porasle.
119 pregleda 0 komentar(a)
pekara, Foto: Arhiva "Vijesti"
pekara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2011. 13:56h

Pekari razmišljaju da cijenu vekne bijelog hljeba povećaju do 70 centi, iako je najavljeno da će struja za privredu pojeftiniti 25 odsto.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja objasnili su da ne koriste sve pekare struju za proizvodnju, a osnovni input je brašno čija je cijena porasla na 50 centi po kilogramu.

“Ovaj problem ne treba posmatrati linearno, jer nekome ko koristi struju ima direktnog efekta, dok onima koji koriste druge energente nema, zavisi od tipa proizvodnje”, rekao je agenciji Mina-business pomoćnik ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, Branko Bulatović.

Sekretar u Ministarstvu, Branimir Vujačić, kazao je da je sigurno da će struja imati značajan uticaj, ali su cijene u regionu takođe porasle, pa pekari sad razmišljaju da cijenu hljeba utvrde do 70 centi, ali to još nije definitivno.

Jedan broj manjih pekarskih radnji radi na struju, i to one koje prodaju na malo i ne idu preko trgovinskih lanaca, pa one, smatra Vujačić, ne bi trebalo da bitno povećaju cijenu.

“Industrijske pekare su u složenijoj situaciji koja će se moći sagledati za desetak dana jer koriste tečna goriva ili gas, pa smanjenje cijene struje ne utiče bitno na njih. To su uglavnom veći proizvođači kao što su Inpek ili Aleksandrija”, rekao je Vujačić.

On je dodao da bi udruženja trgovaca i proizvođača trebalo da sporazumno definišu koliki će biti rabat, rok plaćanja i povraćaj neprodatog hljeba, da ta količina bude najviše od tri do pet odsto.

“Najvažniji je trošak koji pekari sad ne mogu da kontrolišu, a to je da se razlike u cijeni sa trgovcima definišu na neki pristojan nivo, 15 odsto ili manje i da se rokovi plaćanja odrede na 20 do 30 dana”, smatra Vujačić.

Oni će, kako je dodao, te probleme pokušati da usaglase u narednih desetak dana.

Bonus video: