Todorović: Nema DUP-a za Perast, nema ni hotela

Todorović je apelovala i na Vladu i nadležna ministarstva da budvanskoj kompaniji “Imobilia DOO”, koja je većinski vlasnik “Jadrana”, omoguće da uđe u posjed svih kupljenih prostora.
430 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2011. 18:35h

Izvršni direktor “Jadran” AD Perast Mara Todorović upozorila je da je, pet godina od potpisivanja ugovora, kojim je budvanska “Imobila DOO” postala većinski vlasnik akcionarskog društva “Jadrana”, uz obavezu izgradnje luksuznog hotela na peraškoj obali, kompanija sada u situaciji koja ne izgleda nimalo ohrabrujuće.

“S obzirom na to da je riječ o izuzetno velikoj investiciji sa stanovišta Perasta, opštine Kotor i Crne Gore, koja treba značajno da podigne kvalitet turističke ponude, možemo sa nespokojom da konstatujemo da trenutno stojimo pred neprobojnim zidom koji su napravili odsustvo DUP-a Perasta, nemogućnost uknjižbe kao vlasnika na kupljenim objektima i negativni finansijski udar zbog nemogućnosti tržišne valorizacije dosadašenjeg ulaganja u projekat Perast”, kazala je Todorović novinarima.

Ona je apelovala na opštinske i lokalne institucije, kao i na ministarstva kulture i turizma, da posvete neophodnu pažnju realizaciji projekta “Jadran” i da se maksimalno angažuju na usvajanju neophodnog preduslova, DUP-a Perast.

Imobilia” trenutno vodi pet sudskih sporova

Todorović je apelovala i na Vladu i nadležna ministarstva da budvanskoj kompaniji “Imobilia DOO”, koja je većinski vlasnik “Jadrana”, omoguće da uđe u posjed svih kupljenih prostora.

“Realizacijom projekta “Jadran” u Perastu obogatili bismo turističku ponudu opštine Kotor jednim ekskluzivnim hotelom sa pet zvjezdica, sa svim sadržajima koje ovakav objekat zahtijeva. Perastu bismo dali ono što ovakav grad i zaslužuje. Uz našu pomoć, koja nije mala, a zajedno sa lokalnom zajednicom i opštinskim institucijama, značajno bi popravili infrastrukturu Perasta”, kazala je Todorović.

Ona je istakla da “Imobilia” trenutno vodi pet sudskih sporova zbog uzurpacije prostora u Perastu, te da se u Kotoru vodi sudski spor za povraćaj imovine, a riječ je o nekretninama koje su imovina “Jadrana”. Todorović je kazala da imaju problem i zbog nemogućnosti povraćaja imovine u Dubrovniku i Zadru.

Dalje projekte nije moguće odobriti

Projektom “Jadran Perast”, palata Smekija, reprezentativni primjer baroka u graditeljskoj arhitekturi Perasta, i hala u kojoj je poslovala bivša konfekcija “Jadrana”, pretvaraju se u luksuzan hotel.

“Iako je, uz saglasnost nadležnih službi, “Imobilia DOO” uradila rekostrukciju palate Smekija, koja je od stručnjaka ocijenjena izuzetnom, svi radovi su stali zbog činjenice da dalje projekte nije moguće odobriti zbog nepostojanja DUP-a Perast", kazala je Todorović.

"Valja istaći da je investitor planirao da, u sklopu hotela “Jadran”, posluju i već završeni butik-hotel “Tripković” (palata Tripković) i palata Zmajević. Mogućnosti “Imobilie” se, nažalost, danas iscrpljuju u pozivima i apelima službama i ministarstvima da ubrzaju donošenje pomenutog plana” .

Sa kupoprodajnom cijenom od 5,1 milion, te činidbenom garancijom koja traje od kupovine do danas, uloženim sredstvima u dosadašnji projekat „Jadran Perast”, „Imobilia” je, uz redovne troškove poslovanja „Jadrana”, uložila ukupno devet miliona eura, tvrdi Mara Todorović

Ona je istakla da sa kupoprodajnom cijenom od 5,1 milion eura, te činidbenom garancijom koja traje od trenutka kupovine do danas, uloženim sredstvima u dosadašnji projekat “Jadran Perast” “Imobilia”, uz redovne troškove poslovanja “Jadrana”, uložila ukupno devet miliona eura.

“Nemogućnost dovođenja projekta do kraja predstavlja ozbiljno opterećenje za bilo koju firmu”, istakla je Todorović.

Mali akcionari pretrpjeli značajan gubitak

Mara Todorović se osvrnula i na napise u medijima “u kojima je isticano pitanje umanjenja akcijskog kapitala ’Jadrana’”.

“Upravo je to treći problem s kojim se danas suočavamo, ali on se slikovito izražava kao jedna “finansijska rupa” koju ćemo u budućnosti morati da nadoknađujemo. Odlukom o umanjenju finansijskog kapitala koju je usvojila skupština akcionara “Imobilia” DOO je izgubila 300.677,63 eura po nominalnoj vrijednosti akcija. Da ne pominjeno situaciju u kojoj se na tržištu stvarna vrijednost akcija kreće iznad njihove nominalne vrijednosti.

Ne treba prećutati da su takvom odlukom i mali akcionari pretrpjeli za njih značajan gubitak. Zaključak je da je “Imobilia” DOO u ovom trenutku preduzeće koje je na ovaj ili onaj način finansijski “ušlo” u projekat “Jadran” u Perastu sa sumom koja se približava brojki od 9 miliona eura.

Da nije u mogućnosti da, zbog tuđe neažurnosti, nastavi dovođenje projekta “Jadran Perast” do kraja i nije u mogućnosti da uđe u posjed kompletne imovine koju je kupila”, kazala je, između ostalog, Todorović.

Preduzeće “Jadran” je osnovano 1924. godine kao fabrika konfekcije i do 5. januara 2004. godine radilo je pod imenom Industrija modne konfekcije “Jadran”. Od 5. januara 2004. registrovano je kao akcionarsko društvo “Jadran”, sa djelatnošću hoteli i moteli sa restoranom.

Sa kupoprodajnom cijenom od 5,1 milion, te činidbenom garancijom koja traje od kupovine do danas, uloženim sredstvima u dosadašnji projekat „Jadran Perast”, „Imobilia” je, uz redovne troškove poslovanja „Jadrana”, uložila ukupno devet miliona eura, tvrdi Mara Todorović

Galerija

Bonus video: