Radnici Radventa odbili prelazak u Željezaru

Radnici Radventa će do srijede čekati da im vlasnik - komanija MNSS isplati pet zaostalih plata, a u suprotnom će odlučiti o radikalizaciji.
0 komentar(a)
Radvent i Željezarci, Foto: Arhiva Vijesti
Radvent i Željezarci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.02.2011. 10:58h

Radnici nikšičkog preduzeća Radven danas su na zboru jednoglasno odbili predlog uprave MNNS da pređu u Željezaru uz prethodni raskid radnog odnosa u staroj firmi.

Predsjednik Sindikata Radventa Slavko Jauković kazao je da radnici hoće da se vrate u nekadašnju matičnu firmu Željezaru od koje su ih odvojili 1994. godine ali ne na način i pod uslovima koje im nudi uprava.

"Jedan od naših zahtjeva jeste da se naša firma pripoji Željezari ali ne i da se ugasi. Na ovaj način uprava bi ugasila Radvent kao cjelinu, otarasila se radnika, a mašine i hale zadržali za sebe. Onda oni mogu da rade sa imovinom šta hoće, a mi da prođemo kao i Promont" kazao je Jauković.

On je dodao da ni 1994. godine kada su ih izdvajali u posebno akcionarsko društvo radnici nijesu morali da potpišu rakid ugovora sa Željezarom, pa iste uslove traže i sada.

"Do srijede ćemo čekati da nam isplate prvo oko 105.000 eura, to je novac koji smo mi zaradili, plus pet plata koliko nam duguje. Ukoliko nam taj novac ne isplate do srijede onda ćemo radikalizovati mjere" zagonetno je kazao Jauković ne želeći da precizira koje su to mjere radikalizacije.

Uprava Željezare ponudila je radnicima Radventa da raskinu ugovor u matičnoj firmi i isti zasnuju u Željezari uz zaradu kolika je bila posljednja plata u Radventu, i socijalni program koji je ponuđen nikšićkim metalurzima.

Ponuda važi do 25. februara a radnicima će, kako stoji u ponudi, sve zaostale zarade isplatiti zajedno sa prvom platom koju prime radnici Željezare ali uz socijalni program koji treba da bude isplaćen početkom aprila.

U Radventu radi 180 radnika a trenutno je, prema riječima Jaukovića, uposleno njih 30-ak.

"I poslove koje sada obavljamo, a koji su minimalni, odrađujemo za firme van Željezare, jer nas Željezara bojkotuje, traži firme sa strane, a sve u cilju da nas likvidiraju" kazao je Jauković.

Bonus video: