CEZAP razmišlja da tuži EPCG zbog obračunavanja jeftine i skupe struje

"Ukoliko obezbijedimo sredstva za angažovanje stručnjaka i advokata, definitivno ćemo preduzeti neke aktivnosti protiv EPCG", rekli su u CEZAP-u.
102 pregleda 0 komentar(a)
racun od struje, Foto: Arhiva Vijesti
racun od struje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.02.2011. 12:21h

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) razmišlja da pokrenu tužbu protiv Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) zbog paušalnog obračunavanja jeftine i skupe struje u stambenim zgradama i pojedinim domaćinstvima.

"Ukoliko obezbijedimo sredstva za angažovanje stručnjaka i advokata, definitivno ćemo preduzeti neke aktivnosti protiv EPCG", rekli su predstavnici CEZAP-a.

Oni su kazali da odavno postoji problem paušalnog obračuna struje.

Tada je EPCG obračunavala struju u okviru više i niže tarife dva prema jedan, ukoliko je potrošač imao manje od 10 odsto skupe tarife ili neispravan uklopni sat.

CEZAP je već vodio dužu raspravu sa EPCG-om u vezi sa tim problemom, a objašnjenje iz te energetske kompanije tada je bilo da se radi o zloupotrebi potrošača, jer nije moguće potrošiti manje od 10 odsto skupe struje.

"Bilo je dogovoreno da se takvi računi mogu reklamirati, kao i da se ispravi način obračuna", saopštili su iz CEZAP-a.

Kako se broj zahtjeva potrošača povećavao EPCG je odustala od ispravke računa i, kako navode iz CEZAP-a, nastavila po starom obračunu.

"To je potpuno nezakonito, jer je održavanje i kontrola mjernih instrumenata obaveza EPCG, pa ako neko i zloupotrebljava znači da oni ne sprovode dovoljno efikasno kontrolu instrumenata, što može ići samo na teret kompanije, a ne na teret potrošača", rekli su iz CEZAP-a.

CEZAP je imao veliki broj žalbi na takav obračun, i to, kako su precizirali, uglavnom od domaćica socijalno lošeg ekonomskog statusa, koje strogo vode računa da ne troše skupu struju, pa i ako treba ustaju da kuvaju ručak noću i obavljaju druge poslove za vrijeme jeftine tarifa.

I pored toga EPCG je naplaćivala dva puta više skupe tarife u odnosu na jeftinu.

"Smatramo da je ovo još jedan vid zloupotrebe monopola", rekli su predstavnici CEZAP-a.

Najviše žalbi za pokušaj naplate zastarelog duga

Iz EPCG su ranije saopštili da ako je sva potrošnja električne energije na dvotarifnom brojilu registrovana u okviru jedne tarife, bilo više ili niže, onda se u tim slučajevima prilikom obračuna utvrđuje prosječno ostvareni odnos više i niže tarife tokom posljednje godine.

Taj odnos u Crnoj Gori, trenutno, kako su dodali, iznosi 62 odsto više tarife prema 38 odsto niže.

Iz EPCG su objasnili da se za podešavanje uklopnog sata građani mogu obratiti lokalnoj Elektrodistribuciji, s obzirom na to da lampice na brojilima ne pokazuju uvijek tačne intervale jeftine struje.

Oni su kazali da se, ukoliko brojila pokazuju termin za jeftinu struju i van utvrđenog, od 23 do sedam sati u zimskom periodu, radi o netačno podešenom uklopnom satu ili neispravnosti brojila.

Građani se CEZAP-u najviše žale na visinu računa i pokušaj naplate zastarjelog duga, a učestali su i prigovori na način obračuna.

"Kod ukidanja struje zbog neplaćenih računa imaju neobjektivan i selektivan pristup, pa uglavnom stradaju socijalno najugroženije kategorije građana", zaključili su iz CEZAP-a.

Bonus video: