SASTANAK SINDIKALACA

U preduzećima na sjeveru teška situacija, u "Radi" nikad gore

Radnici se nemaju čime pohvaliti, izuzev u nekoliko firmi kao što su “Mesopromet“ i „Eko meduza“, pa je zatražen hitan sastanak sa nadležnim ministrima
136 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2011. 16:09h

U velikom broju kompanija i preduzeća na sjeveru države situacija je teška ili alarmantna, zaključak je sjednice sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije, koja je održana u bjelopoljskom preduzeću “Eko meduza“.

Radnici se nemaju čime pohvaliti, izuzev u nekoliko firmi kao što su “Mesopromet“ i „Eko meduza“, pa je zatražen hitan sastanak sa ministrima poljoprivrede i rada i socijalnog staranja Tarzanom Miloševićem i dr Suadom Numanovićem.

Borislav Delibašić, potpredsjednik republičkog sindikata rekao je da predstoji veliki rad na izradi Granskog kolektivnog ugovora, u kojem će, istakao je, zaposleni pronaći sebe.

Napraviti vezu sa turizmom

Veljko Baošić, član izvršnog odbora republičkog granskog sindikata istakao je da ta “grana mora biti strateška, i predložio prispajanje sa turizmom”.

Lejla Hasković iz Sindikata „Mesoprometa“ kaže da Vlada treba da ima veću ulogu u domaćoj proizvodnji.

Stanka Nišavić, iz KV „Bjelasica rada“ požalila se na skupu da je ta fabrika još u stečaju, te da privatizacija nije završena.

“Većinski vlasnik je Barović, i trenutno nas je 64 zaposlenih, situacija je gora nego kada nas je bilo 150. Obično se ne sklapaju ugovori i niko nije zainteresovan za prodaju. Imala sam sukob, jer većinski vlasnik nije priznao sindikat, a jedino izvršni direktor Goran Čabarkapa se trudi.

Doprinosi nijesu uplaćeni četiri do pet godina, a sada se javljaju i radnici iz pekare, koji su sporazumno prešli iz “Rade”, da se ponovo vrate kod nas”, prenijela je Nišavić dešavanja u preduzeću.

Ratluk iz Rožaja

Šefkija Dacić, sindikalac ZZ “Agrobisernica“ iz Rožaja naveo je da se u toj firmi tri godine ne uplaćuju doprinosi, a pet mjeseci nijesu primali plate.

“Preduzeće trenutno upošljava 75 radnika, a pojavio se tehnološki višak. Nemamo sredstava za otkup, a imamo i pogon za proizvodnju ratluka. Do sada nijesmo dobijali pomoć resornog ministarstva”, saopštio je Dacić.

Zoran Bulatović, predsjednik sindikata „Eko meduze“ kazao je da to preduzeće upošljava 80 radnika, da se plate uglavnom primaju sa malim zakašnjenjem, a da se tokom ljeta planira izgradnja velike hladnjače, za šta je potrebno dosta novca.

“Stalno se ulaže u proizvodnju, a pomoć do sada nijesmo dobijali. Što se tiče problema u preduzeću, identični su kao i kod ostalih u ovoj grani”, rekao je Bulatović.

Predsjednik bjelopoljskog sindikata Bogdan Krgović preporučio je sastanak sa ministrom Tarzanom Miloševićem, kojem treba predočiti sve probleme.

Preporučujemo za Vas