Radnici FEP-a nadu polažu u Vladu

Radnici očekuju da država pristupi restrukturiranju fabrike i da proizvodnja koja je prekinuta 9. septembra prošle godine ponovo počne.
0 komentar(a)
FEP protest, Foto: Arhiva Vijesti
FEP protest, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2011. 15:08h

Radnici Fabrike elektroda iz Plužina, koji u fabričkim halama protestuju od 27. decembra prošle godine odlučiće sjutra na zboru da li da nastave sa protestima ili da iste prekinu.

"Na zboru ćemo radnike upoznati sa dešavanjima tokom protekle sedmice, odnosno o kupovini akcija FEP-a od strane razvojno investicionog fonda. Nijesmo do sada imali kontakata sa nadležnima iz Vlade zato što je u toku procedura završetka transakcije o preuzimanju akcijskog kapitala, a potrebno je i da se u Centralnoj depozitarnoj agenciji završi promjena valsništva nad tim akcijama. Početkom marta biće održana Skupština akcionara FEP-a na kojoj će se verifikovati promjena vlasničke structure” kazao je predstavnik radnika Radivoje Tadić.

Prema njegovim riječima radnici očekuju da država pristupi restrukturiranju fabrike i da proizvodnja koja je prekinuta 9. septembra prošle godine ponovo počne.

Radnici FEP-a protestima su pokušali da se izbore da im se isplati 20 plata, poveže radni staž od decembra 2004. godine, a radnici koji budu proglašeni tehnološkim viškom dobiju otpremnine po Kolektivnom ugovoru.

U fabrici, koja je otvorena 1985. godine, radi 174 radnika, višak je njih 70, a za odlazak iz preduzeća prijavilo se njih oko 40 koji treba da dobiju otpremnine u iznosu ods 8,5 hiljada eura.

Najveći pojedinačni vlasnik preduzeća bio je Atlas mont fond sa oko 35 odsto akcija, ali su one prodate na berzi.

Nakon kritike od strane premijera Igora Lukšića akcije su prodate Vladi tako da je ona sada najveći pojedinačni vlasnik pa radnici vjeruju da je to dobar znak da će fabrika, jedina takve vrste u državi, ponovo krenuti sa proizvodnjom I dobrim poslovanjem.

Bonus video: