Srušen zakon o otpremninama dijelu bivših radnika KAP-a

Ustavni sud odlučio da je zakon diskriminatorski prema penzionerima Prerade i Kovačnice
146 pregleda 1 komentar(a)
KAP protest radnici, Foto: Boris Pejović
KAP protest radnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2018. 14:00h

Ustavni sud juče je oborio Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, saznaju “Vijesti” iz te institucije. Bivši radnici KAP-a, njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina.

Ustavni sud je krajem novembra odlučio da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti tog zakona, nakon što je im je stigla inicijativa za ocjenu ustavnosti. Tu inicijativu su podnijeli Radovan Jelušić, Rajko Šaranović i Milan Jelušić iz Podgorice, kao i sindikati Prerade i Kovačnice koji su tvrdili da su tim zakonom povrijeđena ustavna načela o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom, iz odredaba člana 8 stav 1 i člana 17 stav 2 Ustava. To iz razloga, kako su objasnili, jer se zaposleni KAP-a kojima je radni odnos prestao zbog stečaja stavljaju u povoljniji položaj u odnosu na zaposlene u Preradi i Kovačnici koje su dio KAP-a, a čiji radnici nakon ostvarivanja prava na penziju nijesu dobili otpremninu.

Ustavni sud je 12.februara Skupštini dostavio rješenje o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti zakona, ali parlament nije u roku od 15 dana dostavio sudu mišljenje na navode iz rješenja.To je bila nadležnost zakonodavnog odbora koji je potom mišljenje trebalo da dostavi plenumu. Interesantno je da je parlament tokom proteke sjednice usvojio mišljenja za neke druge zahtjeve Ustavnog suda. Zakonodavnim odborom predsjedava Marta Šćepanović iz DPS-a.

Predstavnik penzionera KAP-a Nikola Rakočević je “Vijestima” kazao da su zatečeni odlukom i ponašanjem u državi. On smatra da je žalosno da se Ustavni sud ponaša kao produžena ruka Vlade u bezakonju, a posljednjih 30 godina vlast u kontinuitetu sve radi protiv radnika i građana. On je istakao da njihov Zakon o izmirenju obaveza nije diskriminatorski već da je Vlada sudijama dostavila socijalni program iz 2014. godine koji nikada nije ni bio na dnevnom redu.

Bonus video: