FEP-ovci prijete ulicom ako im se ne pomogne

Atlas fond, najveći pojedinačni vlasnik akcija u FEP-u, je na berzi, dok su predstavnici radnika i Vlade razgovarali i pokušavali da pronađu izlaz iz krize fabrike u kojoj radi 174 radnika, prodao svoje akcije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2011. 18:40h

Radnici i Sindikat Fabrike elektroda iz Plužina odlučili su da do utorka 8. februara pruže šansu predsjedniku Vlade Igoru Lukšiću i nadležnim institucijama da počnu sa konkretnim rješavanjem problema u tom preduzeću, koje je prestalo sa radom 9. septembra prošle godine.

Ukoliko se situacija ne počne rješavati, radnici FEP-a namjeravaju da u utorak, 8. februara, u podne, mirno protestuju ispred zgrade Vlade Crne Gore a do tada će nastaviti sa protestima u fabrici koji su počeli 27. decembra.

"Podržavamo u potpunosti izjavu premijera Lukšića i namjere Vlade da otkupi 34,7 odsto akcija koje su bile vlasništvo Atlas mont fonda, čime bi se stekli uslovi da se problemi u FEP-u rješavaju kao i u ostalim firmama metalskog kompleksa. Osuđujemo neozbiljno ponašanje Atlas mont fonda i Trenda, kao do sada najvećih pojedinačnih vlasnika, koji su u potpunosti upravljali sa FEP-om i tražimo od nadležnih organa da ispitaju ispravnost njihovog poslovanja u ovom preduzeću", navedeno je u saopštenju Sindikata FEP-a.

traže 20 zarada, povezani staž i isplatu prekobrojnih

Oni još jednom traže od predsjednika Vlade da ih hitno primi kako bi ga detaljno upoznali sa situacijom u preduzeću što bi, smatra Sindikat, ubrzalo rješavanje problema.

Atlas fond, najveći pojedinačni vlasnik akcija u FEP-u, je na berzi, dok su predstavnici radnika i Vlade razgovarali i pokušavali da pronađu izlaz iz krize fabrike u kojoj radi 174 radnika, prodao svoje akcije.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević kazao je da je „možda pogriješio“ što akcije FEP-a nije ponudio Vladi, prije nego što ih je Atlas mont fond ponudio tržištu. On je rekao i da su akcije bile 10 dana u ponudi i da ih je mogo svako kupiti.

Zaposleni u fabrici, koja je sa radom počela 1985. godine, traže isplatu zaostalih 20 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. godine, isplatu radnika koji su tehnološki višak po važećem Kolektivnom ugovoru i pokretanje proizvodnje, koja je za njih prioritetan zahtjev.

U FEP-u je višak 70 radnika, a za odlazak iz preduzeća prijavilo se njih 45. Otpremnine prema važećem kolektivnom ugovoru su 8.500 eura.

Bonus video: