Knežević: Možda je akcije FEP-a trebalo ponuditi Vladi

Knežević je, na pitanje kako komentariše Lukšićevu izjavu rekao da je sa njim "u dobrim odnosima" i da "zajedno rade na nekoliko važnih međunarodnih projekata".
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2011. 16:07h

Vlasnik kompanije Atlas grupa Duško Knežević izjavio je da je ta kompanija "možda napravila grešku" time što svoje akcije u Fabrici elektroda u Plužinama nije ponudila Vladi Crne Gore već ih je prodala na tržištu.

"Možda smo mi napravili grešku što akcije FEP-a nismo direktno ponudili vladi, već smo išli preko tržišta. Akcije su 10 dana bile ponuđene na slobodnom tržištu, za šta je javnost znala, pa smo očekivali da će nas kontaktirati vladini stručni timovi koji se bave ovom problematikom", rekao je Knežević regionalnom poslovnom internet portalu SEEbiz upitan o kritikama koje mu je uputio premijer Crne Gore Igor Lukšić.

Lukšić je prošle sedmice izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je Atlas grupa prodala 34,6 odsto akcija u Fabrici elektroda u Plužinama koja već dugo ne radi, a radnici protestuju tražeći da im se isplate plate i da se pokrene proizvodnja, prenosi BETA.

Do prodaje akcija je došlo upravo u trenutku kada su predstavnci radnika i vlade razgovarali o načinu rješavanja socijalnih problema zaposlenih u plužinskoj fabrici.

Lukšić je tada rekao da je to "zabadanje prsta" u oko Vladi Crne Gore koja nastoji da nađe rješenje za probleme u toj fabrici.

Knežević je, na pitanje kako komentariše Lukšićevu izjavu rekao da je sa njim "u dobrim odnosima" i da "zajedno rade na nekoliko važnih međunarodnih projekata".

Knežević je rekao i da razumije brigu crnogorskog premijera za rješenje socijalnih problema, ali je podsjetio i da Lukšić "dolazi iz liberalne ekonomske škole" i da je "zagovornik slobodnog i otvorenog tržišta".

"Razumljiva je njegova briga za rješenje socijalnog problema radnika Fabrike elektroda u Plužinama, koji već dugo ne primaju plate, proizvodnja stoji i mi ga (Lukšića) u tome potpuno podržavamo", rekao je Knežević.

Atlas grupa je pregovarala sa nekoliko investitora o prodaji akcija u Fabrici elektroroda u Plužinama, dok investitori "iz struke koja se bavi Fabrikom elektroda" nisu pokazali nikakvo interesovanje, jer dugovi i obaveze fabrike prevazilaze kapital preduzeća, rekao je Knežević.

Istragu u vezi sa transakcijama sa akcijama Fabrike elektroda vodi crnogorska Komisija za hartije od vrijednosti. Komisiju posebno interesuje ko je kupio akcije Atlas Mont fonda, odnosno Atlas grupe, u plužinskoj fabrici.

Bonus video: