Četiri ponude u trci za "Rakite" na Luštici

Lokacija je ograđena i izdaje se uz minimalnu cijenu mjesečnog zakupa od 11.000 eura.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 17:54h

Skoro četiri mjeseca od objavljivanja javnog poziva za davanje u zakup skladišta pogonskog goriva “Rakite“, na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica pristigle su četiri ponude. Tenderska komsija za turističku valorizaciju Kumbora i Bigova Ministarstva odbrane Crne Gore uskoro će objaviti ko je dostavio najbolju ponudu.

U kumborskom tjesnacu Bokokotorskog zaliva nalazi se bivše vojno skladište “Rakite”. Na samoj je obali mora, na Luštici, na parceli od 76 hiljada kvadarata. Vojska je koristila skladiše za pogonsko gorivo kapacita 9.000 kubnih metara. Na lokaciji su izgrađena 23 objekta - osam podzemnih rezervoara, deset rezervoara za gorivo, ukopanih u tunelu, četiri cisterne za gorivo, dvije trafo-stanice, benzinska stanica, magacin minsko-eksplozivnih sredstava i cisterna za vodu.

Na tender su se javile tri kompanije - kotorski Jugopetrol, “Adriatik Marinas” iz Tivta, “Vektra Montenegro” iz Podgorice i investitor Dušan Radović. Prema saznanjima “Vijesti”, Radović je rođeni Novljanin i veoma upješan biznismen u ugostiteljstvu, ali i građevinskoj industriji u svijetu. Trenutno gradi željeznicu u Libiji i u posao je uključio veliki broj stanovnika iz naših krajeva.

„Komisija bi u narednom periodu trebalo da ocijeni prispjele ponude i da potom pristupi pregovaranju“, kaže potpredsjednik Opštine Herceg Novi Vlado Mračević, procjenjujući da će taj proces trajati oko mjesec dana.

Interesantno je da zakupac, bez saglasnosti Ministarstva, ne može graditi na lokaciji Rakite, niti ulagati u imovinu. Saglasnost za investiciona ulaganja može se dati samo na osnovu prethodno ovjerenog investicionog projekta i dobijenih saglasnosti nadležnih organa.

Mračević kaže da je riječ o zakupu na pet godina i da neće biti nikakvih promjena. “Rakite” će ostati magacin goriva gdje će se moći točiti gorivo, što će obogatiti tu vrstu ponude na ovom dijelu obale, jer je malo pumpi za plovila.

Lokacija je ograđena i izdaje se uz minimalnu cijenu mjesečnog zakupa od 11.000 eura. Rezervoari za gorivo su ispražnjeni, ali ne i očišćeni. U njima se, saznaju “Vijesti”, nalaze neaktivne količine goriva pomiješane sa muljem. Cjevovodi nijesu u funkciji, tako da se rezervoari ne mogu koristiti bez prethodnog remonta.

O najvalidnijoj ponudi odlučiće tenderska komsija, koja će u roku od 30 dana od donošenja odluke o rezultatima tendera zaključiti ugovor o zakupu.

Bonus video: