Radnici FEP-a: Lukšićeve riječi su melem na ranu

Atlas Mont je u vremenu dok su predstavnici radnika i Vlade razgovarali i pokušavali da pronađu izlaz iz krize preduzeća , na berzi prodao akcije u FEP-u za sada nepoznatom kupcu.
85 pregleda 0 komentar(a)
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
FEP protest, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.01.2011. 15:52h

Radnici i Sindikat Fabrike elektroda iz Plužina pozdravljaju izjavu predsjednika Vlade Igora Lukšića koja se odnosi, kako ističu, na „nečastan potez” najvećeg akcionara Atlas Mont fonda koji je prodao svoj udio u kacijama tog preduzeća.

"Izjava premijera Lukšića došla je kao melem na živu ranu svim zaposlenima u FEP-u", piše u saopštenju, koje je u ime zaposlenih potpisao Radivoje Tadić.

Pozdravljamo svaku njegovu riječ izrečenu na nečastan potez, način i vrijeme prodaje 34,65 odsto akcija anonimnom kupcu za samo 69.000 eura. Podržavamo napore premijera da nađe zakonsku mogućnost da Vlada uđe u vlasništvo FEP-a kako bi preuzela brigu o reorganizaciji, ozdravljenju i traženju strateškog partnera za budućeg vlasnika FEP-a, na način kako je urađeno sa Željezarom, KAP-om i Rudnicima boksita".

Atlas Mont , firma biznismena Duška Kneževića, je u vremenu dok su predstavnici radnika i Vlade razgovarali i pokušavali da pronađu izlaz iz krize preduzeća , na berzi prodao akcije u FEP-u za sada nepoznatom kupcu.

U FEP-u je zaposleno 174 radnika, a proizvodnja je prestala 9. septembra prošle godine

Atlas pomagao po bankarskim principima

I dok je Atlas prodavao akcije, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja su obećali članovima Sindikata da će do ponedjeljka još jednom pokušati da razgovaraju sa najvećim pojedinačnim vlasnikom i da će mu Vlada ponuditi još jedan model rješavanja problema koji je povoljniji za Atlas fond.

"Danas je više nego jasno da smo bili u pravu kada smo kritikovali prethodnu Vladu na način privatizacije FEP-a putem masovne vaučerske privatizacije. Privatizacioni fondovi su u periodu „ludila“ akcija na berzi mislili da putem trgovine akcijama zarade ogroman novac", piše u saopštenju.

"Posebno nas je iznenadio ignorantski odnos rukovodstva Atlas Mont fonda koji se nije udostojio da više od četiri mjeseca od prestanka proizvodnje u FEP-u prime na razgovor predstavnike radnika. U svim razgovorima sa predstavnicima Ministarstva ekonomije više nego argumentovano smo dokazali nebrigu, pogrešne poteze i loše upravljanje FEP-om od kadrova koje je postavljao Atlas Mont fond. Skoro sva „pomoć“ koju je Atlas davao FEP-u zasnivala se na bankarskim principima".

Otpremnine 8.500 eura

Predstavnici radnika su obećali da će se dodatno potruditi da na zboru radnika u ponedjeljak 31. januara ubijede zaposlene da mirne dvanaestočasovne proteste, koji su počeli 27. decembra, nastave u krugu fabrike i na taj način doprinesu što hitnijem rješavanju zahtjeva.

Zaposleni u fabrici, koja je sa radom počela prije skoro 26 godina, traže isplatu zaostalih 20 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. godine, isplatu naknada radnicima koji su tehnološki višak po važećem Kolektivnom ugovoru i pokretanje proizvodnje, koja je ujedno i prioritetan zahtjev.

U FEP-u je višak 70 radnika, a za odlazak iz preduzeća prijavilo se njih 45. Otpremnine prema važećem kolektivnom ugovoru su 8.500 eura.

"Nadamo se da će premijer naći vremena za razgovore sa predstavnicima radnika, koji bi doprinijeli što bržem rješavanju naših opravdanih zahtjeva koji su sastavni dio reorganizacije i ozdravljenja Fabrike elektroda u Plužinama", poručio je Tadić.

Bonus video: