Restis duguje pola miliona za kiriju

“Vijestima” je u Adriatik propertisu potvrđeno da nijesu izmirili obaveze, jer kako su kazali, od Vlade i Budvanske rivijere još nije stigao “papir”, odnosno garancija, potrebna kako bi dobili kredit od 37 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2011. 08:08h

Zakupac hotelskog kompleksa “Sveti Stefan”, kompanija Adriatik propertis, već treći mjesec nije uplatila ni euro na račun vlasnika Hotelske grupe Budvanska rivijera, na ime zakupnine, a dug je već sada dostigao pola miliona eura.

“Vijestima” je u Adriatik propertisu potvrđeno da nijesu izmirili obaveze, jer kako su kazali, od Vlade i Budvanske rivijere još nije stigao “papir”, odnosno garancija, koji je potreban kako bi dobili kredit od 37 miliona eura a koji im je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila još krajem oktobra.

"Čekamo već više od dva mjeseca da dobijemo taj papir, ali oni još to nijesu uradili", rečeno je “Vijestima” u toj kompaniji.

U Budvanskoj rivijeri juče nijesu htjeli da komentarišu poslovne odnose sa kompanijom Adriatik propertis, ističući da ništa ne znaju o bilo kakvom “papiru”, niti je na njihovu adresu dolazio bilo kakav dokument u vezi s kreditom.

Vlada je prije 4 godine dala u zakup crnogorske hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža na 30 godina singapurskoj kompaniji Aman, da bi potom cijeli projekat na sebe preuzela grčka Restis grupa. Aman će, kao operator, upravljati hotelima.

Ministar turizma u ranijem mandatu Predrag Nenezić saopštio je da godišnji zakup u periodu rekonstrukcije hotela, iznosi 1,96 miliona eura, od kojih 670 hiljada pripada HTP” Miločer” na ime zakupa hotela Kraljičina plaža, dok ostatak ide Budvanskoj rivijeri.

Krajem oktobra, Odbor direktora Evropske banke za obnovu i razvoj odobrio je 37 miliona eura kredita budvanskoj kompaniji za završetak projekta na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži. Vijestima je u EBRD-u tada rečeno da je zahtjev kompanije, iza koje stoji grčki biznismen Viktor Restis, odobren, te da će uskoro biti potpisan i ugovor.

Od ovog kredita će se finansirati rekonstrukcija Svetog Stefana za koju je potrebno ukupno 90 miliona eura.

Vlada je sa svoje strane trebalo da da garanciju, koja još nije stigla, zbog čega budvanska firma može da koristi novac neophodan za nastavak rekonstrukcije grad hotela, te početka izgradnje Kraljičine plaže.

Novac od kredita planiran je da se iskoristi za rekonstrukciju Svetog Stefana i njegovu transformaciju u ekskluzivan rizorts.

Kompletan projekat rekonstrukcije vrijedan je preko 90 miliona eura, a podrazumijeva gradnju rizortsa na površini od 68 hiljada kvadratnih metara.

Planirano je da projekat bude realizovan u dvije faze, od kojih će prva obuhvatiti obnovu hotela Miločer i na Svetom Stefanu, a druga izgradnja novog hotela Kraljičina plaža.

Galerija

Bonus video: