EPCG i Steag potpisali ugovor vrijedan 664.260 eura

Iz EPCG je saopšteno da će se nakon izrade idejnog projekta pristupiti ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura, koja podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za redukciju oksida azota, izgradnju modernog sistema otpadnih voda i unaprijeđenje rada postojećeg elektrofilterskog postrojenja
77 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Steag ugovor, Foto: Epcg.com
EPCG, Steag ugovor, Foto: Epcg.com
Ažurirano: 27.03.2018. 12:23h

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i njemačke kompanije Steag Energy Services potpisali su danas ugovor za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) Pljevlja, vrijedan 664,26 hiljada eura.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, kazao je nakon potpisivanja ugovora da je projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE početak petogodišnjeg investicionog ciklusa, vrijednog blizu 175 miliona eura, čijom realizacijom će se obezbijediti puna pogonska spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu proizvodnih objekata u sastavu EPCG.

"Dolazak renomirane njemačke kompanije u Crnu Goru predstavlja ozbiljan garant da će se planirana rekonstrukcija prvog bloka TE obaviti u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, čime će se obezbijediti stabilan i siguran rad TE u narednih nekoliko decenija", rekao je Noveljić.

Izvršni direktor Steag Energy Services, Urlich Siegel, saopštio je da je TE Pljevlja veoma bitan element energetskog sistema Crne Gore koji garantuje sigurno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom.

"Revitalizacioni projekti bili su jedan od naših glavnih fokusa u prethodnom periodu. Mi našim klijentima pomažemo u smanjenju emisija i povećanju efikasnosti postojećih energetskih objekata širom svijeta. Sigurni smo da ćemo biti dobar partner EPCG u procesu u kojem će zadovoljiti zahtjeve iz odgovarajućih direktiva“, poručio je Siegel.

Iz EPCG je saopšteno da će se nakon izrade idejnog projekta pristupiti ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura, koja podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za redukciju oksida azota, izgradnju modernog sistema otpadnih voda i unaprijeđenje rada postojećeg elektrofilterskog postrojenja.

Nakon rekonstrukcije prvi blok moći će da radi najmanje još 20 godina u skladu sa novim direktivama graničnih vrijednosti emisije štetnih materija.

Iz EPCG su kazali da će se, u okviru ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE, uraditi i rekultivacija deponije pepela i šljake na Maljevcu, za koju će EPCG u naredne četiri godine izdvojiti oko 19 miliona eura.

"Projekat rekultivacije deponije na Maljevcu na koju se odlaže pepeo i šljaka iz TE Pljevlja treba da se realizuje u periodu od ove do 2023. godine, do kada EPCG planira da koristi tu lokaciju. Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj", naveo je Noveljić.

Ugovor vrijedan četiri miliona eura potpisali su Noveljić i ministri finansija i održivog razvoja i turizma, Darko Radunović i Pavle Radulović.

Radunović je saopštio da će glavni projekat remedijacije lokacije Pljevlja biti urađen shodno novom konceptu remedijacije, koji je pripremila EPCG u vezi sa nastavkom eksploatacije deponije Maljevac tokom preostalog vijeka trajanja prvog bloka.

"Projekat podrazumijeva nastavak odlaganja, u vidu kasetnog sistema, uz faznu rekultivaciju kaseta, sve do konačne remedijacije te lokacije, uz puno poštovanje ekoloških i standarda bezbjednosti i kvaliteta života", rekao je Radunović.

Radulović je kazao da se uticaj na životnu sredinu rekonstruisanog, modernog postrojenja ne može uporediti sa uticajem koji ima postojeći blok TE.

"Nakon ekološke rekonstrukcije, već od 2023. godine, TE Pljevlja će raditi u skladu sa EU standardima", kazao je Radulović.

On je saopštio da je u petak TE Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za rad u skladu sa Zakonom o integrisanom spriječavanju i kontroli zagađivanja, i to kao prvo od postojećih postrojenja koje se odlučilo na ozbiljna ulaganja u unaprijeđenje ekoloških standarda.

„Kako je jedino dugoročno rješenje problema zagađenja vazduha u Pljevljima toplifikacija grada, izuzetno je važno da postojeći blok TE Pljevlja ima tehničke mogućnosti da bude izvor za izgradnju daljinskog sistema grijanja“, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, toplifikacijom Pljevalja trajno će se riješiti dugogodišnji problemi u vezi sa lošim kvalitetom vazduha u pljevaljskoj kotlini i postići poštovanje graničnih vrijednosti utvrđenih Direktivom o čistijem vazduhu u Evropi i Zakonom o zaštiti vazduha.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, povodom potpisivanja oba ugovora, saopštila je da vjeruje da će menadžment EPCG, zajedno sa izabranim izvođačima, uspješno implementirati planirane radove koji će prolongirati životni vijek TE Pljevlja kao oslonca sigurnosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Bonus video: