PREKINUTA RASPRAVA

Atlas grupa: CBCG krije izvještaj o IBM banci

"Akcionari IBM banke sumnjaju da iza skrivanja izvještaja o kontroli od strane Centralne Banke stoji u njemu sadržana netačnost podataka i činjeničnih utvrđenja"
2559 pregleda 9 komentar(a)
Invest banka Montenegro, Foto: Savo Prelević
Invest banka Montenegro, Foto: Savo Prelević

Upravni sud prekinuo je raspravu po tužbi akcionara Invest Banke Montenegro AD Podgorica, kojom je tražen poništaj rješenja Centralne banke Crne Gore o uvođenju prinudne uprave u IBM banci, saopšteno je iz Atlas grupe.

Rasprava je, kako se navodi, prekinuta zato što je traženo izuzeće svih članova vijeća.

"Razlog je taj što je Vijeće odbilo da naloži tuženoj CBCG da dostavi izvještaj o kontroli, na osnovu kojeg je doneseno rješenje o uvođenju privremene uprave, kao i da se sasluša glavni kontrolor i privremeni upravnik IBM banke Milan Remiković. Rješenje o uvođenju prinudne uprave doneseno je isključivo na osnovu izvještaja o kontroli Centralne banke, po se o zakonitosti tog rješenja ne može raspravljati bez uvida u izvještaj o kontroli, koji nije dostavljen akcionarima banke, kao strankama u postupku. To je i punomoćnica CBCG posredno priznala, navodeći da smatra da CBCG nije kriva što akcionari – tužioci u postupku, nemaju izvještaj. Prethodno je odbila da im dostavi taj isti izvještaj", navodi se u saopštenju.

Iz Atlas grupe je saopšteno da je bivši privremeni upravnik Milan Remiković "naveo da privremena uprava nije uvedena samo zbog pada koeficijenta solventnosti, već i zbog navodnog velikog procenta nekvalitetnih kredita, kao i zato što je Banka u svojim knjigama isklazivala vrijednost akcija Atlas banke po nerealno visokoj vrijednosti".

"Kako se u rješenju o uvođenju privremene uprave jasno kao razlog navodi pad koeficijenta solventnosti ispod 5%, ali ne i procjena vrijednosti akcija Atlas banke, smatrali smo da je cjelishodno saslušati g. Remikovića. Isto tako, bilo je nužno pribaviti izvještaj o kontroli, kako bi i sud mogao da provjeri navode sadržane u rješenju kojim je uvedena privremena uprava. Nije jasno na koji način bi sud uopšte i mogao ispitivati navode akcionara i posebno uticaj ponuđenog obezbjeđenja za preko 6 miliona eura kredita na aktivu Banke, ukoliko nema uvid u cjelovit izvještaj o kontroli i ukoliko ne sasluša glavnog kontrolora i bivšeg privremenog upravnika Banke".

Akcionari IBM banke, kako se navodi u saopštenju, "sumnjaju da iza skrivanja izvještaja o kontroli od strane Centralne Banke stoji u njemu sadržana netačnost podataka".

"I činjeničnih utvrđenja, što za posljedicu ima i nezakonitost rješenja kojim je uvedena privremena uprava. Uloga suda je da spriječi ovakvu samovolju jednog organa i da ispita osnovanost navoda tužbe akcionara Banke. To je sud propustio da uradi, usled čega je izražena sumnja u nepristrasnost suda i traženo izuzeće postupajućih članova vijeća", navodi se u saopštenju koje potpisuje advokat akcionara IBM banke Milovan Milošević.