Prije zakupca još 10 miliona eura za aerodrome

Aerodromi Crne Gore će za javne nabavke ove godine izdvojiti milione eura
4854 pregleda 15 komentar(a)
Rade elaborat za noćno slijetanje: Aerodrom Tivat, Foto: Arhiva Vijesti
Rade elaborat za noćno slijetanje: Aerodrom Tivat, Foto: Arhiva Vijesti

Uprkos tome što Vlada namjerava da do kraja godine izabere koncesionara kojem će u 30-godišnji zakup dati vazdušne luke u Tivtu i Podgorici, preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG) ove će godine za javne nabavke potrošiti 10,2 miliona eura.

U Planu javnih nabavki te kompanije za 2019. godinu piše da će se za plaćanje usluga utrošiti 2.151.220 eura, za radove 952.270, a za nabavku roba 7.096.970 eura, a 1,5 miliona eura koštaće nabavka dva nova specijalna teška aerodromska vatrogasna vozila.

ACG će ove godine riješiti i dugogodišnji problem podgoričkog aerodorma koji ne posjeduje adekvatnu opremu za odleđivanje aviona u zimskim uslovima, pa će za kupovinu specijalnog kamiona sa nagradnjom za odleđivanje vazduhoplova, biti utrošeno 360.000 eura, a skoro 30 hiljada eura koštaće nabavka dviju vrsta specijalne tečnosti za odleđivanje, odnosno zaštitu krila i repnih površina aviona od zaleđivanja u zimskim uslovima.

ACG će potrošiti 850.000 eura za kupovinu novih samohodnih i vučnih stepenica za ukrcaj putnika u avione, 250.000 eura koštaće novo ambu-lift vozilo kojim se u avione ukrcvaju pacijenti na nosilima, a 116.000 eura izdvojiće se za novo ambulantno-sanitetsko vozilo. Novi utovarivač i trasporter ULD jedinica koštaće 160 hiljada eura.

Planirana je i kupovina novog tzv. pushback aerodromskog vozila za tegljenje i potiskivanje po manevarskoj platformi, aviona teških do 100 tona, za što će se izdvojiti 250.000 eura. Za kupovinu više drugih vozila raznih namjena, ACG će potrošiti još ukupno nešto preko 170.000 eura, dok će nova radio-komunikaciona oprema koštati 90 hiljada eura, novi kompleti službenih uniformi, obuće i odjeće za zaposlene koštaće skoro 100.000 eura, a na aerodromu Popdgorica će se u putničkom terminalu ugraditi video-zid vrijedan 48.000 eura.

ACG će za 340 hiljada eura nabaviti i nove klimatizacione uređaje za terminal 1 aerodroma u Tivtu koji je proteklih godina imao velike probleme sa klimatizacijom tokom ljetnih mjeseci. Za terminal 1 tivatskog aerodroma planirana je i rekonstrukcija nadstrešnice pred ulazom vrijedna 40.000 eura, postavljanje novih reklamnih panova vrijednosti 10.000 eura, rekonstrukcija toaleta od 54.000 eura, ali i 14.990 eura za izradu projekta generalne rekonstrukcije tog terminala.

Planirano je i da se izdvoji i 450 hiljada eura za konsultantske usluge na izradi elaborata za noćno i letjenje u uslovima smanjene vidljivosti na aerodromu Tivat, 130 hiljada koštaće izrada glavnog projekta sanacija kolovoznog zastora piste tivatskog aerodroma, a 6,5 hiljada izrada projekta rekonstrukcije biznis salona na tom aerodromu.

Novi aranžman sa UNDP-om

Za podgorički aerodrom predviđene su izrade projekata rekonstrukcije i proširenja zone ček-in šaltera, glavnog parkinga, sanacije krova terminala, izrade rent–a-kar zone aerodroma, rekonstrukcije biznis salona, zastakljivanja nadstrešnice na ulazu terminala, proširenja trafo-stanice.To će sve zajedno koštati oko 60 hiljada eura.

Izrada glavnog projekta za rehabilitaciju i rekonstruijciju operativnih površina na aerodromu u Golubovcima koštaće dodatnih 190.000 eura.

Pored ovih aktivnosti uvrštenih u Plan javnih nabavki, ACG će ove godine u izgradnju i opremanje dodatna tri privremena objekta kojima će proširiti kapacitet aerodroma Golubovci, investirati još skoro tri miliona eura kroz poseban aranžman preko UNDP-a.

Bonus video: