PREKO 88 HILJADA AKCIJA

Privremena upravnica Atlas banke donijela odluku o emisiji akcija za prodaju

Centralna banka je 7. decembra uvela privremenu upravu u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), a kasnije i stečaj u IBM. U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca
6873 pregleda 4 komentar(a)
Poslovnica Atlas banke u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Poslovnica Atlas banke u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Privremena upravnica Atlas banke, Tanja Terić donijela je odluku o emisiji običnih akcija za prodaju te finansijske kompanije, u ukupnom obimu od 22 miliona eura.

Terić je u obavještenju, objavljenom na sajtu banke, kazala da je odluku o emisiji akcija za prodaju Atlas banke u skladu sa članom Zakona o bankama donijela u četvrtak.

“Radi se o 88,71 hiljadi akcija pojedinačne nominalne vrijednosti 248 eura”, navodi se u obavještenju.

U oglasu se navodi da će se emisija smatrati uspješnom ukoliko se u roku određenom za upis i uplatu akcija, upiše i uplati cjelokupan broj emitovanih akcija.

“Emitent zadržava pravo prekida roka za upis i uplatu, ukoliko se prije isteka roka upišu i uplate sve akcije”, dodaje se u obavještenju.

Terić je obavijestila zainteresovane da kupovinu akcija te emisije mogu obaviti u periodu od 20 dana počev od prvog radnog dana od objave oglasa.

“Zainteresovani imaju pravo uvida u Prospekt na internet stranici Atlas banke u privremenoj upravi, www.atlasbanka.com”, precizira se u oglasu.

Prodaja akcija će se obaviti preko investicionog društva na regulisanom tržištu.

Prethodno nije uspjela zatvorena emisija akcija za dokapitalizaciju Atlas banke od 22 miliona eura, kroz uloge postojećih akcionara. Odluka o zatvorenoj emisiji, koja je važila samo za postojeće akcionare, donesena je 16. januara, a sam proces je počeo tri dana kasnije.

Ti vlasnici akcija mogli su da, na osnovu zakonskog prava preče kupovine, učešćem u javnom pozivu kupe dio od 88,71 hiljadu akcija pojedinačne nominalne vrijednosti 248 eura, kojom je pokrivena dokapitalizacija u iznosu od 22 miliona eura.

Centralna banka je 7. decembra uvela privremenu upravu u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), a kasnije i stečaj u IBM. U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.