"PROPUSTI KOJE PLAĆAJU GRAĐANI"

Konatar: Brajoviću je zbog grešaka oko autoputa odavno bilo mjesto u sudnici

Za te pare mogli smo izgraditi više od 50 potpuno novih vrtića ili novih 40 osnovnih škola u Crnoj Gori
3616 pregleda 2 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: GP URA
Miloš Konatar, Foto: GP URA

Vlada Crne Gore je zbog grešaka i propusta iz Ugovora o izgradnji autoputa trebala da podnese ostavku bez dana čekanja, a najviši zvaničnici da snose odgovornost jer su neozbiljnošću, lakrdijaštvom, nestručnošću prokockali 300 miliona eura više nego što je planirano za ovaj posao, kazao je potpredsjednik GP URA Miloš Konatar.

Vijesti su danas objavile da je Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa tadašnjim šefom Ivanom Brajovićem, oštetilo državu za 134 miliona eura propustima do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta Podgorica - Mateševo prije pet godina, što je oko 2,5 odsto crnogorskog BDP-a.

"Kao najodgovornijeg za ovu poharu džepova građana Crne Gore vidimo današnjeg nazovi predsjednika zgrade Skupštine Crne Gore, a ministra saobraćaja kada je potpisivan Ugovor o izgradnji autoputa, Ivan Brajovića. On je greškama u Ugovoru sa svojim saradničkim timom oštetio državu za 134 miliona eura u ovom poslu, odnosno 2,5 odsto crnogorskog BDP-a. Ranije smo ukazivali na njegove propuste, a danas vidimo da su one sada za još oko 100 miliona eura teže. Primjera radi za 134 miliona, koliko nas je do sada koštao Brajović, Crna Gora je mogla dobiti tri potpuno nova i savremeno opremljena kliničko-bolnički centra. Za te pare mogli smo izgraditi više od 50 potpuno novih vrtića ili novih 40 osnovnih škola u Crnoj Gori. Nemam iluziju da on sam ima osjećaj odgovornosti, nikad ga nije ni imao. Sjetimo se samo 10 miliona štete zbog "Limenke", ili lažnog svjedočenja u aferi "Ramada" itd... Taj čovjek je trebao odavno da se nađe pred tužilaštvom", naveo je Konatar.

Potpredsjednik URA krivi i Vladu što je u istorijski projekat autoputa ušla zanesenjački i nespremna, jer kako tvrdi "niko ozbiljan nigdje na svijetu nije ovakav infrastrukturni projekat gradio samo na osnovu idejnog rešenja, a bez detaljnog glavnog projekta koji je morao biti gotov prije početka izgradnje autoputa".

"Upravo zbog toga što nismo imali gotov glavni projekat autoputa nam se i dešavaju ovakvi propusti koji koštaju sve građane više stotina miliona eura, a za to je direktno odgovoran tadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović", kaže Konatar.

Zaključuje da su vlade kontinuiteta DPS-a i njihovih "tradicionalnih partijskih blizanaca" ispucali sve kredite kod razumnih i poštenih građana i da je jedino rješenje da "odu sa grbače građana Crne Gore".

Preporučujemo za Vas