"Vektra Boka" bila jemac "Vektri Montenegro"

U planu reorganizacije “Vektra Boke” piše da je ta firma žirirala za kredit “Vektri Montenegro”
2161 pregleda 0 komentar(a)
Račun “Vektra Boke” i dalje blokiran: Pejović i Martinović, Foto: Slavica Kosić
Račun “Vektra Boke” i dalje blokiran: Pejović i Martinović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.03.2019. 10:17h

Advokat bivših radnika kompanije “Vektra Boka” Jovan Pejović je kazao da je u planu reorganizacije tog preduzeća koji je usvojio Privredni sud 2016. godine na strani 475 navedeno da je “OTP FAKTORING u stečajnom postupku protiv “Vektra Boke”, prijavio na osnovu solidarnog jemstva potraživanje kredita koje je dao kompaniji “Vektra Montenegro” u iznosu od 23,7 miliona eura”.

V.d. izvršni direktor “Vektra Boka” Milić Popović je prije dva dana u demantiju “Vijestima” istakao da za račun kredita Vektra Montenegro nije stavljena hipoteka na imovinu “Vektra Boke”.

Pejović je objasnio da su ostali solidarni jemci za taj kredit uglavnom bile kompanije koje su ili u stečaju, ili nemaju nikakvu imovinu, pa je za očekivati da će za otplatu kredita Vektra Montenegro koja je u stečaju, biti prodata većina preostalih objekata “Vektra Boke”.

Pejović tvrdi da “Vektra Boka “svojom imovinom nije mogla da postane naknadni solidarni dužnik za kredite koje je potrošila Vektra Montenegro, jer Dragan Brković, iako većinski akcionar nije vlasnik kompanije Vektra Boka, pa tako nije mogao potpisati ugovor sa OTP Faktoring da će za kredit od 23,7 miliona eura koje je potrošio, solidarni jemac biti “Vektra Boka”.

Pejović je kazao da “koliko Vektra Boka isplaćuje svoje obaveze govori i podatak da radnici nisu primili platu za januar i februar, da bivšim radnicima nisu isplaćena dugovanja iz trećeg isplatnog reda u iznosu od 270 hiljada, čiji je rok bio 7. februar”.

Vektra Boka je 10. oktobra prošle godine kompaniji MARCCA prodala zemljište i objekat na Žanjicu na poluostrvu Luštica za 1.443.57 eura, dok je Privredni sud tu imovinu procijenio na 3,1 milion eura. Privatizacioni ugovor zabranjuje, između ostalog, i objekat na Žanjicu.

“Prema evidenciji CBCG u koju su “Vijesti” imale na uvid, “Vektra Boka” je u blokadi od oktobra prošle godine. Na dan 28. februar ove godine, iznos blokade bio je 153.625 eura, pa je jasno da novac od prodaje kompleksa na Žanjicu nije uplaćen. U suprotnom bi povjerioci bili isplaćeni, a račun odblokiran”, objašnjava izvršni direktor NVO Udruženje za implementaciju prava Ranko Martinović.

Bonus video: