Prigovori na raspodjelu 3,29 miliona

“Očekivali smo da ćemo svi dobiti dio plata srazmjerno svom potraživanja nakon 22 godina čekanja. Loša zakonska rješenja se igraju našim životima. Jedan od advokata bi trebalo, na osnovu tih rješenja da dobije astronomsku sumu u vrijednosti od milion eura”, zaključio je Vukčević
1690 pregleda 0 komentar(a)
Godinama čekaju na 77 plata: Sa nedavnog protesta “dakićevaca, Foto: Savo Prelević
Godinama čekaju na 77 plata: Sa nedavnog protesta “dakićevaca, Foto: Savo Prelević

Najmanje sedam prigovara juče je stiglo stečajnom upravniku “Radoja Dakića“ Mladenu Markoviću na odluku o raspodjeli oko 3,29 miliona eura za 719 bivših radnika koji će sad da bi došli do novca morati dodatno da čekaju na odluku stečajnog sudije Blaža Jovanića ili na konačnu odluku Apelacionog suda.

“Vijesti” saznaju da su dva advokata prigovorili na nagradu koja pripada Markoviću koja samo po osnovu ove prodaje treba da iznosi prema računici jednog nezadovoljnog advokata najmanje 73.268 eura, a prema drugoj računici nezadovoljnog povjerioca čak više od 100 hiljada eura. “Vijesti” od Markovića nijesu mogle dobiti podatak koliko je tražio da mu se isplati novca.

„Dakićevci“, više od deceniju čekaju da im se po osnovu sudskih presuda (sud u Podgorici i Strazburu) isplati 77 plata sa pripadajućim kamatama. “Vijestima” su neki od njih kazali da su od juče u panici jer su svjesni da će na isplatu samo manjeg dijela potraživanja, ako o tome bude odlučivao Apelacioni sud vjerovatno morati da čekaju do jeseni ove kalendarske godine.

Na računima stečajne firme nalazi se oko 14 miliona za raspodjelu povjeriocima. Advokati Aleksandar Vojinović i Novica Sekulović potvrdili su “Vijestima” da su prigovorili na nagradu Markoviću, dok su advokati Branislav Ćupić, Ljubomir Marković i Radonja Prelević progovorili na iznose, odnosno, utvrđeni redosljed za raspodjelu. Prelević, koji zastupa oko 300 bivših radnika, za “Vijesti je kazao da Marković i Jovanić pogrešno tumače propise i da u donijetoj odluci ne postoje kriterijumi za raspodjelu novca. On se zalaže za srazmjernu isplatu potraživanja svim bivšim radnicima. I advokat Ljubomir Marković tvrdi da za utvrđeni redosljed u isplati potraživanja nije utvrđen u skladu sa zakonom.

Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević kazao je da je prema odluci o namirenju, van sudskog ročišta, za 367 radnika trebalo da bude isplaćeno 7,63 odsto potraživanja. “Prema odluci, neko prima 4,94 odsto, a trojica bivših radnika 100 odsto potraživanja. Time je razoren princip ravnopravnosti garantovan Ustavom i zakonsko načelo srazmjernosti u raspodjeli. Red za isplatu potraživanja je napravljen prema planu upisa založnog prava u katastar nekretnina, ali je veliki broj advokata dao prigovor kojim se zaustavlja postupak dijela namirenja potraživanja”, naveo je Vukčević. On je rekao da je riječ o cijepanju potraživanja na osnovu istog pravnog osnova i procesno–pravne situacije.

“Očekivali smo da ćemo svi dobiti dio plata srazmjerno svom potraživanja nakon 22 godina čekanja. Loša zakonska rješenja se igraju našim životima. Jedan od advokata bi trebalo, na osnovu tih rješenja da dobije astronomsku sumu u vrijednosti od milion eura”, zaključio je Vukčević.

Bonus video: