Marković: Potencijale Luke Bar želimo staviti na raspolaganje trgovinskoj razmjeni između EU i Kine

1716 pregleda 6 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.04.2019. 13:53h

Saradnju zemalja Centralne i Istočne Evrope sa Kinom, u okviru Mehanizma "16+1" smatramo uspješnom i značajnom i sa potencijalima koje treba iskoristiti, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Samitu 16+1 u Dubrovniku, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je na Osmom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Marković ukazao na značajne ekonomske parametre razvoja i istakao da Crna Gora posvećeno ispunjava evropsku agendu te da se nalazi u odmaklim pregovorima o pristupanju Uniji.

"Kao zemlja koja pristupa EU, sa pažnjom i uvažavanjem pratimo i strateški dijalog i saradnju između EU i Kine", rekao je Marković.

On je poručio da se značajan dio razvojne politike Crne Gore zasniva na unapređenju infrastrukture i povezivanju, direktnim stranim investicijama, razvijanju energetike zasnovane na obnovljivim izvorima, turizmu, poljoprivredi, potenciranju razvoja malih i srednjih preduzeća.

"Saradnju na ovim poljima u okviru 16+1 smatramo vrijednom i značajnom", kazao je Marković.

Govoreći o infrastrukturi i povezivanju, premijer je akcenat stavio na Luku Bar.

"Potencijale ovog strateškog resursa Crna Gora želi iskoristiti i staviti na raspolaganje trgovinskoj razmjeni između Evrope i Azije, odnosno EU i Kine. Ova luka predstavlja ogromnu ekonomsku i investicionu šansu i može biti vrlo upotrebljivo pomorsko i saobraćajno čvorište u ostvarivanju ciljeva u onome što smo prepoznali i u "Dubrovačkim smjernicama" - važnost inicijative "Pojas i Put" i EU Strategije povezivanja Evrope i Azije i uvećanja sinergije među njima", rekao je Marković.

Iz Vlade su dodali da se Marković osvrnuo i na najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori, i završetak prve dionice autoputa, koju Crna Gora realizuje sa kineskim partnerima.

Marković je rekao da je Crna Gora u završnoj fazi izgradnje ovog segmenta, te da Vlada Crne Gore stvara pretpostavke za brzi nastavak gradnje autoputa, do granice sa Srbijom.

"Uporedo sa aktuelnim radovima na prioritetnoj dionici inteziviramo aktivnosti u pravcu početka realizacije sledeće dvije dionice za koje su već kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan obezbjeđena bespovratna sredstva u iznosu od 5,49 miliona eura. Taj novac je namijenjen za pripremu idejnih projekata i pratećih elaborata uticaja na zaštitu životne sredine i društvo, i realizacija ovih aktivnosti je u toku", dodao je Marković.

"Neka ovo bude poziv kompanijama iz vaših zemalja da iskažu interesovanje za realizaciju ovog projekta u partnerstvu sa Vladom Crne Gore kroz model privatno-javnog partnerstva, kao što imamo i interesovanje kineskih kompanija", kazao je on.

Predsjednik Vlade Crne Gore se zahvalio zemljama učesnicama 16+1 na podršci inicijativi Ministarstva kulture Crne Gore da se ispita mogućnost da u Crnoj Gori bude otvoren 16+1 hab kreativnih industrija.

"Glavni cilj ove inicijative je stvaranje uslova za rad i smještaj umjetnika iz 16 + 1 zemalja, koji će im omogućiti da u okviru svojevrsne rezidencijalne platforme, u jednom od crnogorskih gradova, u inspirativnom ambijentu i atmosferi razmjene ideja i saradnje, stvaraju nove kreativne proizvode", rekao je Marković.

U saopštenju Vlade Crne Gore se navodi i da su šefovi vlada država Centralne i Istočne Evrope i Kine pozdravili dosadašnju saradnju ostvarenu kroz Mehanizam 16+1 i iskazali snažnu zainteresovanost za nastavak i jačanje međusobnih odnosa.

"Posebno je naglašena važnost saradnje u oblasti energetike, infrastrukture, saobraćaja, turizma kao i finansija i digitalizacije. Predsjednik Državnog savjeta Kine Li Kećjang, sa kojim će se premijer Marković sastati kasnije danas, kazao je da je potvrđena važnost saradnje unutar 16+1 a posebno saradnje EU i Kine. Dodao je da vjeruje da će saradnja unutar 16+1 doprinijeti većoj ravnotezi razvoja u Evropi te da očekuje da će do naredne godine biti ostavren cilj u trgovinskoj razmjeni od 100 milijardi dolara. Na skupu je pozdravljena Grčka kao nova punopravna učesnica Mehanizma saradnje Kine i Centralne i Istočne Evrope", zaključuje se u saopštenju.