Radnici nijesu oštetili Brkovića za 250.000 eura

Radnici su tvrdili da je proizvodnja prekidana, a oni odlazili na prinudni odmor, zbog nedostatka kesa za pakovanje peleta, neispravnosti mašina ili nedostatka sirovine
57 pregleda 0 komentar(a)
otpušteni radnici peletara Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
otpušteni radnici peletara Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.03.2018. 16:48h

Sutkinja Osnovnog suda u Pljevljima Radojka Marjanović odbacila je tužbu kompanije “Vektra Jakić” podnesenu protiv 13 bivših radnika pogona peletare, kojom je vlasnik Dragan Brković tražio odštetu od četvrt miliona eura od radnika kojima je uručio otkaz u maju prošle godine.

Brković ima pravo žalbe Višem sudu. On od radnika traži nadoknadu štete i izmakle dobiti u iznosu od 250.277 eura, jer su “odbijali da izvršavaju svoje radne obaveze, pa čak i da dolaze na posao”.

Takvim ponašanjem, navodi se u tužbi, “uticali su da se obustavi cjelokupan proces proizvodnje i time direktno prouzrokovali znatnu materijalnu štetu“

“Zbog opstrukcije rada zaposlenih došlo je do stvaranja velike količine sirovine za proizvodnju peleta, pa je poslovodstvo bilo primorano da organizuje proizvodnju, 20. i 21. maja 2017. i za dane vikenda kako ne bi došlo do devastacije iste, ali radnici nisu došli, kao ni za vikend 27. i 28. maja, iako su obaviješteni da će vikendi biti radni...”.

U obrazloženju presude, Marjanovićeva je navela da “Vektra Jakić” nije dokazala da je pretrpjela štetu.

Radnici su tvrdili da je proizvodnja prekidana, a oni odlazili na prinudni odmor, zbog nedostatka kesa za pakovanje peleta, neispravnosti mašina ili nedostatka sirovine.

Petnaestorici radnika pogona peletare Brković je uručio rješanja o prestanku radnog odnosa, nakon što su tražili da im isplati makar dvije od pet zaostalih zarada.

Brković je u rješenjima o otpustu radnika, međutim, naveo da su zaposleni odbili da izvrše radne obaveze i da je zbog toga sa njima morao da raskine radni odnos.

Bivši radnici odbili su raniju ponudu Brkovića da se vrate na posao, a da zauzvrat odustanu od tužbi koje su pokrenuli pred sudom u Pljevljima zbog nezakonitog otkaza. Osnovni sud je presudio u korist radnika i obavezao Brkovića da im isplati zaostale zarade i noćni rad.

U međuvremenu, Brković je radnicima isplatio dvije zarade u iznosu od 193 eura.

Dio tužbi radnika potvrdio je i Viši sud kojem se Brković žalio.

Bonus video: