Vlada povećala administraciju, za plate im treba 500 miliona

Poslanici vladajuće koalicije predložili izmjene zakona kojim zaposleni u javnom sektoru imaju pravo na otpremnine čije će iznose i uslove odrediti Vlada. Zakon će važiti do kraja narednih izbora
7410 pregleda 5 komentar(a)
Namirenje glasača ili optimizacija javne uprave: Poslanici DPS-a, Foto: Boris Pejović
Namirenje glasača ili optimizacija javne uprave: Poslanici DPS-a, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.05.2019. 08:18h

Nove izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru, koje je predviđaju otpremnine za one koji napuste državnu administraciju, pripremljene su da bi vlast ponovo kupila glasače iz javnog sektora pred naredne izbore, smatraju predstavnici opozicije.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da su prethodnom izmjenom zakona pred prošle izbore povećane zarade, a sada se na predlog poslanika uvodi nejasna mogućnost dijeljenja otpremnine, dok se Vladi preušta da podzakonskim aktima odredi visinu i uslove za dobijanje te otpremnine.

On je kazao da je Vlada u svom mišljenju navela da će ta mogućnost važiti do kraja neredne godine, što se poklapa sa završetkom izbora, šta ga navodi na sumnju da se ponovo novcem građana kupuju glasači.

“Nema nikakvih kriterijuma u ovim izmjenama zakona. Ako je cilj smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, zašto nije navedeno da nema novih zapošljavanja na mjestu onoga ko je uzeo otpremninu. Zašto se ostavlja Vladi da utvrđuje uslove i visinu otpremnine”, pitao je Damjanović.

Poslanik SDP-a Raško Konjević naveo je da je ovo osma izmjena istog zakona za tri godine i da je trebalo raditi novi zakon. On je naveo da je zakon diskriminatorski prema zaposlenima u zdravstvu, na što su ranije upozoravali, i što sada potvrđuje anketa u izvještaju o realizaciji plana optimizacije javnog sektora u kojoj je navedeno da je od 492 zaposlenih koji su se izjasnili da bi napustili javni sektor uz isplatu otpremnina čak 256 iz sektora zdravstva.

“Što nije ni čudo jer su plate u zdravstvu ispod svih minimuma zarada u regionu u toj oblasti i da bi bilo bolje Vladi da se bavi ovim problemom”, naveo je Konjević.

On je kazao da se kao razlog za ovu izmjenu navodi optimizacija javnog sektora iako se ostavlja mogućnost da zaposleni može dobiti otpremninu iz državne adnministracije, a onda preći u državno preduzeće da radi.

“Mjerama optimizacije bilo je predviđeno da se do kraja prošle godine smanji broj zaposlenih u državnoj administraciji za 1.179 a smanjen je samo za 56. Predviđeno je da se zaustavi zapošljavanje po ugovoru o djelu, a potpisano je 1.309 novih ugovora dok je isteklo 1.110 starih, što znači da je 200 angažovanih više. Da nema govora o optimizaciji najbolje pokazuje budžet. Bruto iznos za zarade u 2016. iznosio je 422 miliona, a u ovoj godini biće 472 miliona, što je 50 miliona više. Ovo je katastrofa”, upozorio je Konjević, čija je partija uputila amandman kako bi se preciziralo šta je javni sektor kako se ne bi desilo da zaposleni primaju otpremnine, a samo se presele iz jednog dijela javnog sektora u drugi.

MIlutin Đukanović iz DF-a kazao je da je ovakav zakon pripremljen kako bi građani ponovo finansirali aktiviste DPS-a i drugih partija vladajuće koalicije.

“Bruto iznos zarada u javnom sektoru 2006, iznosio je 158 miliona eura, a sada je skoro 500 miliona. Znači građani sa 350 miliona godišnje plaćaju kampanju - jedan zaposleni četiri glasa”, naveo je Đukanović.

Boris Mugoša iz SD-a, jedan od predlagača ovih izmjena, naveo je isplata otpremnina normalna stvar i da su izmjene potrebne kako bi se takva norma sprovela a da je sve ostalo politizacija.

Marta Šćepanović iz DPS-a priznala je da su slabi efekti optimizacije javnog sektora jer se tek sada stvaraju uslovi za njeno smanjenje, što će kako je navela pomoći i ovaj zakon.

Skupština će danas o ovoj temi nastaviti raspravu.

Bonus video: