Potpisano 140 ugovora za IPARD podršku primarnoj proizvodnji

"Ukupne investicije za sada iznose 5,2 miliona eura, a očekivana podrška oko 2,9 miliona eura “, rekao je Simović
590 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sastanka u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

U Crnoj Gori je od ukupno 389 zahtjeva pristiglih u okviru javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, potpisano 140 ugovora za poljoprivrednike iz 18 opština, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

"Ukupne investicije za sada iznose 5,2 miliona eura, a očekivana podrška oko 2,9 miliona eura “, rekao je Simović.

On je danas boravio u radnoj posjeti Bijelom Polju gdje je učestvovao u prezentaciji Mjere 1 IPARD programa.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem je istaknuto da je veoma značajno što će u toj opštini biti sjedište Regionalne kancelarije - IPARDOVE Agencije za plaćanja i što se uskoro otvara Kuća poljoprivrede.

"Opština Bijelo Polje prepoznaje napore kako Vlade tako i naših evropskih partnera, i posebno mi je drago što je veliki broj mojih sugrađana ostvario pravo na podršku po ovom javnom pozivu ali i drugim brojnim javnim pozivima koje objavljuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Mi u Opštini Bijelo Polje IPARD projekat ne smatramo samo projektom Ministarstva već i čitave Vlade i lokalnih zajednica”, kazao je Smolović, dodajući da administraciju opštine prilagođavaju potrebama kako poljoprivrednika tako i svih građana.

On je istakao da prema popisu poljoprivrede iz 2010. godine poljoprivrednih domaćinstva ima 6.407 i čine 13,1 odsto poljoprivrednih domaćinstava Crne Gore i da ta opština ulaže značajna sredstva u razvoj poljoprivrede.

"Donošenjem programa mjera za podsticaj razvoja poljoprivrede i ruralnih područja, koji se realizuju preko Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj i Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, podstiču se svi vidovi poljoprivredne proizvodnje: stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, proizvodnja ribe", kazao je Smolović.

Šef Sektora za saradnju Herman Šmit Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kazao je da će prva Regionalna kanecelarija IPARDOVE Agencije za plaćanja biti otvorena u Bijelom Polju uz podršku EU

"Prije nešto više od godinu dana prisustvovali smo otvaranju prvog Ipoziva u okviru iPARD programa kada su crnogorski farmeri poljoprivredni proizvođači dobili priliku da apliciraju za IPARD fondove. Evropska unija i Vlada Crne Gore ujedinile su svoje napore u okviru IPARD programa kako bi podržali razvoj ruralnih područja u ovoj zemlji, unaprijedili stepn konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje učinili jkork naprijed usvajanju viskojih evropskih standarda, kao što su bezbjednost hrane, održavanje zemljšta, ali i unaprjeđenje pristupa tržištu EU", kazao je Šmit.

On je naveo da je u okviru ovog poziva zabilježen veliki broj aplkacija 389 za ulaganja u poljoprivredna gazdinstva pod nazivom Mjerom 1 i 45 aplikacija za ulaganje u preradu.

On je čestitao svima koji su podnijeli svoje prijave na proaktivnom učešću.

Ugovarnje za Mjeru 3 koja se odnosi na preradu je finalizovan u februrau ove godine, a proces ugovaranja za Mjeru 1 je još u toku i do sada je zaključeno 130 ugovora, avećina palaniranih investicija doprnijeće unaprjeđenju mehanizacije u sektoru poljoprivrede u Crnoj Gori, kazao je Šmit.

Simović je rekao da mu je drago što predstavljaju rezultate IPARD-a, kao ključnog instrumenta EU za podršku ruralnom razvoju, neposredno nakon objavljivanja ovogodišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore.

"I ovaj, kao i svi dosadašnji izvještaji, za nas je objektivni partnerski pogled u kojem nadležne institucije pozitivne ocjene doživljavaju kao ohrabrenje i priznanje za urađeno, a date preporuke kao važna usmjerenja i podsticaje za buduće aktivnosti. Te preporuke su važni putokazi za odgovorne institucije u savladavanju završnih - najzahtjevnijih dionica na našem evropskom putu”, kazao mi Simović.

U Bijelom Polju su danas potpisani i ugovori za dodjelu podrške kroz Mjeru 1 programa IPARD sa 9 poljoprivredika iz sva tri regiona Crne Gore.

Bonus video: