Crna Gora iz domaćih obnovljivih izvora proizvela svu energiju

U tom periodu, u kojem je Termoelektrana (TE) Pljevlja bila van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona kilovat sati (kWh) energije, a potrošeno oko 75 miliona kWh
9329 pregleda 22 komentar(a)
Krnovo, Foto: Vlada CG
Krnovo, Foto: Vlada CG

Crna Gora je od 24. maja do danas prvi put proizvela dovoljno energije iz obnovljivih izvora za zadovoljenje svih potreba, saopšteno je iz Vlade.

"Crna Gora se time pridružila malom broju država koje se mogu pohvaliti da su iz domaćih obnovljivih izvora energije proizveli svu potrebnu energiju”, saopšteno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

U tom periodu, u kojem je Termoelektrana (TE) Pljevlja bila van pogona, proizvedeno je oko 82 miliona kilovat sati (kWh) energije, a potrošeno oko 75 miliona kWh.

“Značajan udio u ovom istorijskom momentu imale su dvije vodeće crnogorske hidroelektrane, Piva i Perućica, u vlaništviu državne Elektroprivrede (EPCG), koje već decenijama čine okosnicu nacionalne energetike”, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, za razliku od prethodnih godina, kada je u periodu zastoja proizvodnje energije iz lignite, Crna Gora eneriju uvozila, ove godine centralnu ulogu su preuzeli novi izvori - male hidroelektrane i vjetroelektrane izgrađene u prethodnih nekoliko godina.

“Pouzdanim hidroelektranama visokih performansi, na čelu sa najvećom lučno-gravitacionom branom u Evropi, pridružila se vjetroelektrana Krnovo, park na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi i vjetroelektrana Možura, koje su u navedenom periodu proizvele 12 odsto energije potrošene u Crnoj Gori”, rekli su iz Vlade.

Rekordan udio vjetra zabiljezen je 28. maja, kada je proizvodnja iz vjetroelektrana zadovoljila čak 28 odsto ukupne potrošnje električne energije u zemlji.

“Ovo desetodnevno iskustvo potvrdilo je da dobra operativna spremnost, adekvatni prognostički alati, kvalitetna rezerva u snazi i dobra povezanost sa susjednim elektroenergetskim sistemima garantuju apsolutno pouzdano napajanje potrošača električnom energijom i u sistemima budućnosti, koji će se zasnivati isključivo na obnovljivim izvorima energije”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da su, prije nekoliko dana, sličnu vijest objavili i britanski mediji, registrujući da je Ujedinjeno Kraljevstvo prvi put od industrijske revolucije tokom dvije sedmice proizvodilo energiju bez upotrebe uglja.

“Naš primjer pokazuje da crnogorski doprinos u ispunjavanju međunarodnih obaveza daje konkretne rezultate. Crna Gora je u maju ove godine, u duhu svog ustavnog opredjeljenja, bila ekološka država i primjer da je globalna energetska tranzicija moguća”, poručili su iz Vlade.

Pored navedenih realizovanih investicija, za ovu godinu je planirana početak projekta izgradnje još dva vjetroparka, a uskoro se očekuje i početak gradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

“Sve navedene investicije u potpunosti su zasnovane ma tržišnoj cijeni energije i ne podrazumijevaju nikakve finansijske podsticaje investitorima”, zaključili su iz Vlade.

Bonus video: