Sporne dnevnice i pomoć u kešu od 27 hiljada eura

U izvještaju piše da je direktorka Centra za socijalni rad izjavila da nije prikazan novac od donacije u finansijskom izvještaju “jer su smatrali da se u Izvještaju prikazuju samo sredstva dobijena iz budžeta Crne Gore i trošenje istih”
7820 pregleda 1 komentar(a)
Nemaju preciznu evidenciju imovine: Centar za socijalni rad Pljevlja, Foto: Minradiss.gov.me
Nemaju preciznu evidenciju imovine: Centar za socijalni rad Pljevlja, Foto: Minradiss.gov.me

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na prošlogodišnje finansijsko poslovanje pljevaljskog Centra za socijalni rad i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti poslovanja. Revizija je pokazala da pljevaljski Centar za socijalni rad u finansijskom izvještaju nije prikazao donaciju 74.807 eura koju je dobio od UNDP-a, niti da je od tog novca potrošio 69,540 hiljada eura za projekat “Pomoć u kući za stare”, a nije prikazan ni depoziti od 5,56 hiljada eura na računu koji otvoren za realizaciju tog projekta. Pljevaljski Centar za socijalni je zadužen i za područnu jedinici na Žabljaku. Direktorica je Brankica Danilović.

U izvještaju piše da je direktorka Centra za socijalni rad izjavila da nije prikazan novac od donacije u finansijskom izvještaju “jer su smatrali da se u Izvještaju prikazuju samo sredstva dobijena iz budžeta Crne Gore i trošenje istih”.

“Subjekt revizije je dužan da u poslovnim knjigama evidentira sve primitke, izdatke i depozite na žiro-računima i da iste iskaže u godišnjem finansijskom izvještaju u godini kada su isti ostvareni”, preporuka je DRI.

DRI je utvrdila da su izdaci za službena putovanja pravdani putnim nalazi, ali da veći dio tih putnih naloga ne sadrži zadatak službenih putovanja i datum obračuna putnih troškova, kao ni da uz putne naloge nijesu podnošeni izvještaji sa službenog puta. Sve to je suprotno uredbi o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru, pa je preporuka DRI da se službena putovanja i njihovo pravdanje usklade sa uredbom.

Na službena putovanja je potrošno 7.908 eura i taj novac uz dodatnih 19.212 eura (potrošen kao jednokratna pomoć) je podignut kao gotovina sa žiro-računa za potrebe blagajne.

“Revizijom je utvrđeno da je iz blagajne izvršena isplata u iznosu od 19.212 eura po osnovu jednokratnih novčanih pomoći licima u stanju socijalne potrebe, shodno rješenjima Ministarstva rada u iznosu od 1.300 eura i shodno rješenjima Centra u iznosu od 17.912 hiljada. Revizijom je utvrđeno da je u toku godine isplaćivana pomoć istim osobama više puta čak i do 12 puta u toku godine u iznosu od 10 do 1.150 eura”, navodi se u izvještaju DRI.

Vrhovna revizija je utvrdila i nepravilnosti u evidenciji i popisu imovine. Komisija koju je imenovala Danilovićeva izvršila je popis stalne i obrtne imovine sa stanjem na kraj 2017. godine. Revizijom je utvrđeno da Komisija nije sačinila izvještaj o izvršenom popisu već samo popisne liste, kao i da se ne poklapaju podaci o stalnoj imovini iz popisne liste i glavne knjige Centra.

“U postupku revizije na osnovu listova nepokretnosti utvrđeno je da Centar posjeduje i poljoprivredno zemljište površine 300.564 m2 i stambene objekte (stanove, kuće i sobe) površine 4.512,66 m2. Najveći dio ove imovine Centar je stekao po osnovu Ugovora o doživotnom izdržavanju, a jedan dio kupovinom, ili ustupanjem od Opštine. Ta imovina nije evidentirana u poslovnim knjigama Centra, ali je ista iskazana u popisnim listama samo naturalno bez vrijednosti (kvadratura dijela imovine ne odgovara istoj u listovima nepokretnosti). Po izjavi odgovornog lica procjena ove imovine nije vršena, jer iziskuje velike troškove”, piše u izvještaju.

Centar za socijalni rad nije shodno članu 50 Zakona o državnoj imovini dostavio Upravi za imovinu podatke o pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Rukovodilac Kolegijuma DRI za reviziju pljevaljskog i nikšićkog Centra za socijalni rad je bio senator Nikola Kovačević, dok je drugi član kolegijuma bio senator Radule Žurić.

Pozitivno mišljenje za nikšićki Centar za socijalni rad

DRI je uradio reviziju godišnjeg finansijskog izvještaj Centra za socijalni rad u Nikšiću za 2018. godinu kojom je utvrđeno da je taj izvještaj u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, dok je revizijom pravilnosti poslovanja Centra za socijalni rad u Nikšiću utvrđeno da su finansijske transakcije i druge aktivnosti Centra u svim materijalnim aspektima usklađene sa zakonima i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. Nikšićki Centar je dobio pozitivno mišljenje. On obuhvata i područne jednice za Plužine i Žabljak.

Među nepravilnostima koje su navedena u izvještaju su da je Centar na ime dnevnica za službeno putovanje i splatio iznos od 1.764 eura osobama koja nijesu zaposlene u Centru što nije u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

“Revizijom je utvrđeno da osoba za obavljanje poslova službenika za javne nabavke nije ispunjavala uslove iz člana 58 Zakona u dijelu položenog stručnog ispita za rad na poslovima javnih nabavki. Subjekt revizije treba da za poslove službenika za javne nabavke rasporedi zaposlenog koji ispunjava sve uslove iz člana 58 Zakona”, konstatovano je u izvještaju.

Revizijom je utvrđeno da uz putne naloge shodno kojima je vršena isplata troškova službenih putovanja u zemlji u iznosu od 1.647 eura nijesu priloženi izvještaji sa službenog puta, što nije u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru.

Nemaju evidenciju zaključenih ugovora za javne nabavke

DRI je kod pljevaljskog Centra za socijalni rad utvrdila nepravilnosti kod javnih nabavki. Uvrđeno je da službenik za javne nabavke ne ispunjava sve uslove propisne članom 58 Zakona o javnim nabavkama (nema položen stručni ispit za javne nabavke), kao i da Centar ne obezbjeđuje evidenciju postupaka javnih nabavki i zaključenih ugovora o javnim nabavkama, kako je to utvrđeno članom 117 Zakona o javnim nabavkama. Preporučeno je da se ove nepravilnosti otklone.

Revizija je pokazala da prilikom korišćenja vozila za obavljanja određenog zadatka, starješina organa nije dao nalog za korišćenje vozila, kao i nalog za kontrolu upotrebe službenog i drugog vozila i potrošnju goriva na način kako je to predviđeno Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore. Trošak za gorivo je bio 4.285 eura.

Bonus video: